EUR: 345,31 Ft
CHF: 323,15 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Rovarirtó miatt kellett költöznie 120 embernek Balmazújvárosban

Százhúsz embernek kellett elhagynia az otthonát péntek este Balmazújvárosban, miután kiszórt rovarirtó szer vízzel elegyedve reakcióba lépett, és kellemetlen szagú gázt fejlesztett – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője az MTI-vel.

Papp-Kunkli Nóra tájékoztatása szerint több város tűzoltói mellett a megyei katasztrófavédelem mobil laboratóriuma is a helyszínen van és folyamatosan elemzik a levegő összetételét.


Az otthonukat elhagyni kényszerült embereknek megnyitották az egyik általános iskolát, ahol fűtött helyen várhatják, amíg visszamehetnek otthonaikba – jelezte a szóvivő, aki későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Update 9.12

Visszaköltözhettek a lakók

Papp-Kunkli Nóra tájékoztatása szerint a tűzoltók az anyagot mentesítették és elszállították. A mentők egy embert kórházba vittek.

A megyei katasztrófavédelmi mobil laborjának korábbi mérései hidrogén-cianidot mutattak ki a levegőben, a jelenléte a későbbiekben már nem volt kimutatható.

A katasztrófavédelmi szóvivő korábbi közlése szerint az otthonukat elhagyni kényszerülő embereknek megnyitották az egyik általános iskolát, ahol fűtött helyen várhatták meg, amíg visszamehettek lakásaikba.

A hidrogén-cianid közönséges körülmények között színtelen, könnyen párolgó folyadék. Szaga a keserű manduláéra emlékeztet. Gőzei mérgezőek.

Kapcsolódó Cikkek