EUR: 321,27 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

PR

Selak volt a világ egyik legszerencsésebb embere

Létezik, hogy valaki számára ne a lottófőnyeremény legyen élete legnagyobb szerencsesztorija? A világ egyik legszerencsésebb embere, Frane Selak bizonyára így gondolta. A jackpot, amit 2003-ban zsebelt be a horvát lottón, csak a nyolcadik legszerencsésebb esemény volt az életében. Előtte ugyanis hétszer cselezte ki a halált.

2003-ban, amikor kihúzták a számait, nagyjából 250 millió forintnak megfelelő összeget zsebelt be a horvát zenész, Frane Selak, aki világhírnévre tett szert. De nem zenei pályafutásával vonta magára a figyelmet, hanem hihetetlen szerencséjével. Mielőtt ugyanis a férfi telitalálatost ikszelt a horvát lottón, hétszer cselezte ki a halált.


Selak kálváriája 1962-ben kezdődött, amikor kisiklott a vonata. 17 ember halt meg a balesetben, de Selak sértetlenül élte túl.

Sokáig nem örülhetett az újjászületésének, mert a következő évben újra hajszálon múlt az élete. Lezuhant a repülő, amelyen utazott, szerencséjére azonban az egyik ajtó kinyílt, ő kiugrott és hihetetlen módon egy szénabálára esett. Rajta kívül 19 ember ült a gépen, mind meghaltak, Selak karcolásokkal úszta meg.


Három évvel később, 1966-ban jött az újabb hajmeresztő szerencse: lecsúszott az útról és folyóba zuhant a busza. Négy ember vesztette életét a balesetben, a horvát zenésznek haja szála sem görbült.

1970-ben az autója gyulladt ki, neki sikerült kimenekülnie, mielőtt még felrobbant volna, ugyanúgy, mint 1973-ban, amikor ismét lángok csaptak fel a kocsija műszerfalából. A haja állítólag megpörkölődött kissé, de más baja nem esett.

Aztán 18 nyugalmas év következett, elkerülték a csapások az akkor már 66 éves férfit. Ám 1995-ben folytatódott a széria, Selakot elütötte egy busz, de természetesen túlélte.

A következő évben egy kanyargós hegyi úton elvesztette uralmát az autója felett és szakadékba zuhant. Nem is ő lett volna, ha a szörnyű baleset közben nem történik vele valami hihetetlen fordulat: zuhanás közben egy pillanatra fennakadt egy fán, belekapaszkodott, az autója pedig a mélybe pottyant, ahol felrobbant.

Persze akit egész életében végigkísért a szerencse, hülye lett volna nem próbára tenni azt valamilyen szerencsejátékon. Selak is így gondolta és Fortuna nem hagyta cserben. Nagyjából 250 millió forintnak megfelelő összeget nyert a horvát lottón, melyből egy darabig jól élt, aztán a maradékot 2010-ben szétosztotta barátai között.

2015-ben nézett utoljára farkasszemet a halállal, az akkor már 86 éves férfi egy ilyen igazán szerencsés életút után akkor távozott az élők sorából.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky hiszi, hogy egész életét végigkíséri a szerencse, ezért is olyan jókedvű és vidám személyiség. Hisz a számisztikában, a négyes a szerencseszáma.

  • Papír helyett eRecept

    Papír helyett eRecept

    2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.