2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Miskolc

Serfőző Simon Miskolcon vált költővé

Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költőt köszöntötték 75. születésnapján a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínében.Az ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte az ünnepeltet. A hetvenes éveket felidézve kiemelte, hogy akkoriban Lakitelek mellett egy tanyasi iskolában tanított, szellemi szülőföldje volt a tanyavilág, így természetes, hogy Serfőző Simont, aki a tanyai valóság költői jegyese volt, irodalmi testvérbátyjává fogadta.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a költő munkásságát méltatva hangsúlyozta: Serfőző Simon halk szavú versei mélyén még akkor is nyugalmat érez, ha bennük drámai elemek feszülnek egymásnak.Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke (balra) köszöntötte a Kossuth- és József Attila-díjas költőt
MTI Fotó: Vajda János

Serfőző Simon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason született parasztcsaládban. Szinte még kamasz volt, amikor Budapestre költözött, ahol 1958 és 1962 között segédmunkás, majd betanított munkás volt. 1965-ben került Miskolcra, ahol 1968 és 1975 között a Napjaink című irodalmi folyóirat versrovatának vezetője, majd szerkesztője volt. 1990 és 1993 között a Holnap főszerkesztőjeként tevékenykedett, 1995-ben az Új Holnap főmunkatársa volt. 1993-ban a Felsőmagyarország Kiadó vezetője lett. 1982-től az írószövetség észak-magyarországi csoportjának titkára, 1986-tól választmányi tagja. Részt vett a Tokaji Írótábor megalapításában, 2014-ig a Tokaji Írótábor Egyesület Kuratóriumának tagja volt. 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Serfőző Simon születésnapja alkalmából Miskolcon – ahol saját bevallása szerint igazán költővé vált – Csak ami mérték címmel rendeztek szerzői estet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.