EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Zalaegerszeg

Soma Mamagésa: A változások korában élünk

Soma Mamagésa zalaegerszegi előadásának témája a mai világban egyre inkább megfigyelhető megújult női és férfi szerepek, valamint a féltékenység, birtoklás, hűség, hűtlenség volt.

– Mennyire volt befogadó a közönség?


– Különfélék az emberek, de a tekintetekből sok minden kiolvasható. Láttam, hogy valakinek sok volt, amiről beszéltem, valakinek pedig érthető. Alapvetően nagyszerű, nyitott közönség volt. Óriási, globális változásban vagyunk, a változáshoz pedig idő kell. Végig kell gondolnunk, mi az, ami velünk, bennünk és körülöttünk történik.

– Szerinted miért csalják meg a párok egymást?


–  Nem biztos, hogy az, aki megcsalja a másikat, azért csalja meg, mert valami hiányzik a kapcsolatból. Sokan azt képzelik, hogy a megcsalás fő oka csakis a hiány lehet, pedig az okok általában különbözőek. Akár ösztönös, tudattalan bántani akarás, mert igenis létezik, hogy a lélek mélyében elindul a kiegyenlítődés törvénye, valami láthatatlan adósság törlesztése, vagy a másik tudattalan bűnhődésszükségletének kiszolgálása is lehet az ok. Vannak az extra poligámok, ők azok, akik ha belefeszülnének sem lennének képesek a hűségre. Ám nem csak az hűtlenség, ha ágyba bújunk valakivel, több formája is van, például akkor is csalunk, ha lélekben másra gondolunk, miközben együtt vagyunk a másikkal. Vagy akkor is, ha kiadom a másik embert, ha olyan dolgokat mondok el a kedvesemről másoknak, aminek ő nem örülne.

Soma vallja,: inspiráló ,egymást emelő kapcsolatban érdemes élni Fotó: somamamagesa.hu


– Melyik nem hajlamosabb a hűtlenségre?

– Egyértelműen a nők. Készítettem egy felmérést, ami mindezt igazolta, ez az Új egyensúly – Fordulópont a férfi és a nő viszonyában című könyvemben is megjelent, érdemes elolvasni. A freudi modellt, az ösztön, ego, szuperego modelljét vizsgáltam különféle kérdéseken keresztül a 24–44 éves korosztályban. Freud azt mondja, hogy van az ösztön énünk és a felettes kontrolláló, irányító énünk (ezt ő szuperegónak nevezte el), és van az ego, amely mint egy döntőbíró az élet millió helyzetében kormányoz minket. A nők több mint a fele válaszolta azt, hogy belefér a megcsalás, csak kulturáltan csináljuk és önmagunkhoz legyünk hűek, úgy, hogy nem bántjuk meg a másikat. Megdöbbentő, hogy a nők alig 17 százaléka vallotta a minden körülmények közti feltétlen hűséget, míg a férfiak 42 százaléka! Ahogy már elmondtam, globális kiegyenlítődés folyik, annyira sok volt a nőknek az elmúlt 2000 év patriarchális elnyomása, a mai nők annyi mindenre kiéheztek, hogy a nagyanyáik és a dédanyáik helyett is autonóm életet akarnak élni. Már nem mellé- vagy alárendelt szerepet akarnak, meg akarják élni a vágyaikat, a szexualitásukat.

– Hogyan  kellene változtatni?

– Sokkal türelmesebbnek és megértőbbnek kellene lenni, túllépni a sztereotípiákon. Erre szoktam azt mondani, hogy ahhoz, hogy egyensúly legyen a világban, a férfiaknak meg kellene tanulni az érzelmek elfojtása helyett azok megélését, kifejezését, felismerni tudását. Míg a nőknek nőibbnek kellene lenniük, elfogadóbbnak, megértőbbnek. Megérteni azt, hogy a másik mit hozott magával, miért azt és úgy képes csinálni, amit. A feltétel nélküli szeretetet létrehozni, időt adni a kapcsolatban önmaguknak a gyógyulásra. Bizony sokszor halljuk azt, hogy cseréld le másikra, keress újat. Biztos, hogy jobb lesz? Az ember bárkit választ, dolgozni kell a kapcsolaton, ez meló lesz önmagunkkal is. Van egy alapigazság, amit ha mélyen beiktatunk az életünkbe, megkönnyítjük vele. Ez pedig az, hogy soha ne a másik megváltozásától várjuk azt, hogy jobb legyen az életünk! A legnagyobb illúzió, ha azt hisszük, hogy egy embernek másmilyennek kellene lennie, mint amilyen. Tehát amikor azt kezdjük el éreztetni a partnerünkkel, hogy neked meg kell változnod, frusztrációs helyzetet teremtünk benne, azt fogja érezni, hogy ő nem elég jó. A párkapcsolat egy csodálatos lehetőség arra, hogy mindketten fejlődjünk. Nem kell mindent elviselnünk, nyilván minden ember érzi azokat a határokat, ami már túl sok. Összegezve, ne a másik megváltozásától várjuk azt, hogy jobb legyen. Ha mi változunk, ha máshogy tekintünk a társunkra és a kapcsolatunkra, akkor a másik is el fog indulni a változás, fejlődés útján.

Soma szerint bennünk van a “kód” milyen párkapcsolatot vonzunk be Fotó: somamamagesa.hu

Kapcsolódó Cikkek