EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Svédországban 456 színésznő bírálja a zaklatást és a “hallgatás kultúráját”

Egy svéd napilap fórum rovatában 456 színésznő bírálta csütörtökön a svéd film- és színházi világban elkövetett zaklatásokat, támadásokat és a “hallgatás kultúráját”.

Az aláírók kikeltek az előadóművészetben a nagy tiszteletnek örvendő Ingmar Bergman filmrendező korszaka óta uralkodó “zsenikultusz” ellen, amely büntetlenül hagyja a zaklatókat, “amíg az alkotásaik komoly művészi értéket képviselnek”.


“A zseninek tartott színészeket és rendezőket a szakma támogatja, bármit is követnek el a kollégáik ellen” – írták a színésznők, közöttük Lena Endre (Legjobb szándékok, Millenium), Sofia Helin (A híd) és Ruth Vega Fernandez (Csókolj meg).

“Sztárságuk miatt a zaklatásaiknak soha nem lett következménye” – panaszolták a színésznők a Svenska Dagbladet című napilap fórumában.


Több, szexuális zaklatásról és erőszak kísérletéről – közöttük legalább két megerőszakolásról – szóló névtelen beszámolót is közzétettek az írásban Svédországban és külföldön elismert színészekkel és rendezőkkel kapcsolatban, azok megnevezése nélkül.

Alice Bah Kuhnke kulturális miniszter csütörtökön összehívta a nagy nemzeti színházak: az egykor Ingmar Bergman vezette stockholmi Drámai Színház, a Nemzeti Színház és a Királyi Opera vezetőit.

“Ezek a zaklatások nagyon súlyosak. Valamennyi közintézménynek a legszigorúbb követelményeket kell betartania munkahelyi környezetében” – mondta a miniszter, akinek férje, Johannes Bah Kuhnke színész egyebek mellett A lavina című film főszerepét játssza.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.