EUR: 344,57 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb XVIII.kerület

Svindlerek hálójában

A hétvégén zárul a Nyugdíjas Akadémia őszi előadás-sorozata. Az utolsó előtti órán Kovács György geronto-andragógus, a Zsigmond Király Egyetem óraadó tanára a Svindlerek hálójában című előadása keretében elsősorban az idősebb korosztály áldozattá válásának lelki és szociális okairól beszélt.

− Ha valaki be akar csapni egy másik embert, akkor meg is teszi. Ezért semmilyen recept nincs arra, hogyan legyünk ezektől az emberektől teljes biztonságban − mondta Kovács György, aki az időseket érintő egyik legfontosabb veszélyről beszélt. A bp18.hu összefoglalójából kiderül, hogy a modern világban az elektronikus hálózatok, az internet, a társkereső és a közösségi oldalak a csalókat segítik, mert arc és név nélkül tudnak az áldozatok közelébe férkőzni, és személyes találkozás nélkül képesek megszerezni a legfontosabb személyes adatokat a lakcímtől a bankkártya- és bankszámlaszámig.


(fotó: bp18.hu)

− Elterjedt a társkereső oldalak révén elkövetett csalás. Az idősek, de a fiatalok is könnyen összeakadhatnak olyan személyekkel, akik a jóhiszeműséget és főleg az egyedülléttől való félelmet kihasználva a bizalmukba férkőzhetnek. Pillanatok alatt akár olyan helyzetben is találhatja magát az áldozat, hogy a pénze vagy a háza, lakása is a bűnöző tulajdonába került. Az öregedéssel együtt jár az is, hogy az embert egyre inkább az érzelmei vezérlik, megsajnálják a másikat, bizalmasabbak lesznek, és egy jó szóért cserébe nyíltan kiadják magukat. A csalók csak erre várnak. Arra, hogy idős korban mindenkin automatikusan segíteni akarunk, az óvatosság helyett a hiszékenység kerekedik felül, és fel sem tételezzük, hogy egy romlott világban élünk, ahol könnyen lépre csalnak bennünket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.