2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Szombathely

Százéves a Kanizsai Dorottya Gimnázium

1917. szeptember 13-án kezdődött meg a tanítás a mai Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A centenárium alkalmából kiállítás nyílt az iskolában, és nagyszabású gálaműsort rendeztek a sportházban. Az egykori leánylíceum szellemisége egy évszázada változatlan: a kanizsaisok a mai napig magas szintű, humánus oktatást kapnak.

Lendvai Ferenc tanácsnok nyitotta meg az iskola történetét bemutató kiállítást Fotó: szombathely.hu

Régi fotók, könyvek, naplók, bizonyítványok, iskolai egyenruhák  elevenítik fel a valaha hadikórházként is funkcionáló épület, az  egykori leánylíceum, majd  többször is nevet váltó gimnázium múltját. Az intézményben nyílt kiállítást Kelbert Krisztina történész és Simon Ádám, az iskola egykori tanulói rendezték össze. A megnyitón Lendvai Ferenc tanácsnok – korábban kanizsais diák, majd tanár – arról beszélt, hogy a városnak, valamint az itt tanító tanároknak és diákoknak is nagyban köszönhető, hogy száz évig fenn tudott maradni a gimnázium. – Legyen ez a tárlat példa a gimnáziumba járó tanulóknak, irányítsa őket a jövőben, és tartsa őket mindig a helyes úton – fogalmazott.


Nagyszabású gálát szerveztek a centenárium alkalmából Fotó: szombathely.hu

Egykori és jelenlegi kanizsais diákok mutatták meg tehetségüket az Agora – Művelődési és Sportházban rendezett táncos, zenés, verses gálaműsorban. Módos Tibor iskolaigazgató ünnepi beszédében felelevenítette az intézmény elmúlt száz esztendejét. Hangsúlyozta: a történelem vérzivataros időszakában döntöttek úgy, hogy iskolát alapítanak Szombathelyen. Először csak lányokat, az 1964/1965-ös tanévtől már fiúkat is tanítottak itt. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a névadó Kanizsai Dorottya példakép magyarságból és emberségből, majd Szombathely városának emléklapját adományozta az iskola igazgatójának. A rendezvény keretében felavatták a százéves iskola zászlaját is.

A centenárium alkalmából a 25 éves Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Kör nyilvános ünnepi közgyűlést tartott és márványtáblát avatott.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.