EUR: 320,38 Ft
CHF: 283,20 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Szombathely

Százéves a Kanizsai Dorottya Gimnázium

1917. szeptember 13-án kezdődött meg a tanítás a mai Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A centenárium alkalmából kiállítás nyílt az iskolában, és nagyszabású gálaműsort rendeztek a sportházban. Az egykori leánylíceum szellemisége egy évszázada változatlan: a kanizsaisok a mai napig magas szintű, humánus oktatást kapnak.

Lendvai Ferenc tanácsnok nyitotta meg az iskola történetét bemutató kiállítást Fotó: szombathely.hu

Régi fotók, könyvek, naplók, bizonyítványok, iskolai egyenruhák  elevenítik fel a valaha hadikórházként is funkcionáló épület, az  egykori leánylíceum, majd  többször is nevet váltó gimnázium múltját. Az intézményben nyílt kiállítást Kelbert Krisztina történész és Simon Ádám, az iskola egykori tanulói rendezték össze. A megnyitón Lendvai Ferenc tanácsnok – korábban kanizsais diák, majd tanár – arról beszélt, hogy a városnak, valamint az itt tanító tanároknak és diákoknak is nagyban köszönhető, hogy száz évig fenn tudott maradni a gimnázium. – Legyen ez a tárlat példa a gimnáziumba járó tanulóknak, irányítsa őket a jövőben, és tartsa őket mindig a helyes úton – fogalmazott.


Nagyszabású gálát szerveztek a centenárium alkalmából Fotó: szombathely.hu

Egykori és jelenlegi kanizsais diákok mutatták meg tehetségüket az Agora – Művelődési és Sportházban rendezett táncos, zenés, verses gálaműsorban. Módos Tibor iskolaigazgató ünnepi beszédében felelevenítette az intézmény elmúlt száz esztendejét. Hangsúlyozta: a történelem vérzivataros időszakában döntöttek úgy, hogy iskolát alapítanak Szombathelyen. Először csak lányokat, az 1964/1965-ös tanévtől már fiúkat is tanítottak itt. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a névadó Kanizsai Dorottya példakép magyarságból és emberségből, majd Szombathely városának emléklapját adományozta az iskola igazgatójának. A rendezvény keretében felavatták a százéves iskola zászlaját is.

A centenárium alkalmából a 25 éves Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Kör nyilvános ünnepi közgyűlést tartott és márványtáblát avatott.


Kapcsolódó Cikkek