2020. május 24., vasárnap
Eszter, Eliza

Belföld

Százötven programmal készülnek a karácsonyra Pécsen

Mintegy 150 programot kínál az érdeklődőknek az Adventi Kézműves és Mesevásár, amelyet december 1. és 24. között rendeznek Pécsett.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Rotary Club összefogásával hetedik alkalommal megrendezendő kulturális programsorozat fő helyszíne a Széchenyi tér és az Irgalmasok útjának felső része lesz.


Idén is felállítják mindenki karácsonyfáját és a betlehemet, a Mikulásházat, továbbá 42 kézműves portékái, valamint 20 vendéglátós ételei, italai közül lehet majd válogatni – közölték a szervezők hangsúlyozva, hogy látványos épületvetítések is színesítik a rendezvényt.

A megnyitón a népzenei felvezetés és a polgármesteri köszöntő után sörcsapolás, majd a Sopianae Rézfúvós Együttes műsora várja a látogatókat. Az adventi műsorfolyamban szerepelnek koncertek, kreatív műhelyek, adventi hangversenyek, állatsimogató, valamint sok mese és tánc.


A gyerekek minden hétvégén részt vehetnek a Kenderkóc kézműves foglalkozás és népi játszóház programjain, amelyek változatos tematikával zajlanak a Széchenyi téren. Fellép mások mellett a Receficélők és a felnőtteknek is jó szórakozást ígér a Daniel Speer Brass Band Swing Karácsony című koncertje – olvasható a tájékoztatóban.

Idén először tartanak a francia karácsonyt a Művészetek és Irodalom Házában, amelynek keretében december 16-án Jean-Cristophe Giraud ünnepi, francia ételeket főz, kézműves foglalkozást tart az Alliance Francaise, a Leőwey Klára Gimnázium francia nyelvű diákszínjátszói bemutatják Lálah című előadásukat és francia sanzonokat énekel Nagy Nóra.

“Hagyományos adventi vásárral készültünk és igyekszünk a gyerekeknek kedveskedni, ezért a programok jelentős része nekik szól” – idézte a közlemény Vincze Balázst, a ZSÖK ügyvezetőjét, aki hozzátette: a Zsolnay Fényfesztivál sikerére való tekintettel télen is fényárba borítják a belvárost.

Advent első és második hétvégéjén látványos állóképes vetítés lesz látható a dzsámin.

A ZSÖK és a Vizuál Tipp épületfestő gyerekrajz-pályázatot hirdet a dzsámi homlokzatára: a beérkezett pályaműveket december 15-én és 16-án vetítik ki – hívták fel a figyelmet a szervezők. December 21-én, a téli napforduló alkalmából a teljes Széchenyi tér fényfestést kap Adventi fény-kör-panoráma címmel – olvasható az összegzésben.

Kapcsolódó Cikkek