2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb IX.kerület

Székelyföld beköltözött a Bálnába

A kerületünkben található Bálna Budapest adott otthont az első ízben megrendezett budapesti Székely Nagyvásárnak, amelyen mintegy 110 székelyföldi kézműves termelővállalkozás közel 1500 prémium kategóriás termékével találkozhattak a látogatók, amelyek közül jó néhány a Székely Termék védjegy-kategóriába tartozó portéka.

Az esemény fővédnöki tisztségét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere töltötte be.


Szász Ilyés nagyszerű mézeiből is lehetett kapni

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ötlete nyomán, a Székely Összefogás Alapítvány és a három székely megye – Maros, Hargita, illetve Kovászna – közreműködésével megvalósuló Székely Nagyvásáron bőséges és látványos termékpalettával köszöntötték a kiállítók az érdeklődőket, vásárlókat. A Budapest szívében első alkalommal megrendezett Székely Nagyvásár szervezőinek legfőbb célja az volt, hogy ízelítőt adjanak a hagyományos, minőségi és egészséges székely kézműves termékek bőséges választékából, illetve bemutassanak egy csipetnyit Székelyföld rendkívül gazdag kultúrájából, gasztronómiájából, hagyományos konyhavilágából, valamint annak alapanyagaiból, és nem utolsósorban az a cél vezérelte, hogy segítsék a székelyföldi termékek és vállalkozások piacra jutását, a magyar gazdasági vérkeringésbe való bekapcsolását, valamint ezen hagyományos termékek széles körben történő megismertetését nemcsak Székelyföldön, hanem Magyarországon is.

A kiállított termékek között fellelhető volt többek között a korondi kerámia, amely az Unesco Élő Szellemi Örökség díjával kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmester keze munkáját dicséri, de Csetri Dénes szalmafonó mester remekműveivel, bőrdíszműves, fából faragott termékekkel, hímzettekkel, házi szőttesekkel, varrottasokkal, valamint népi motívumokkal díszített ruházati termékkel is találkozhattak az érdeklődők.


A vásáron mindenki megtalálhatta a kedvére való vásárfiát, hiszen az említetteken kívül számos kézzel készített táska, tűzzománc, illetve préselt virágokkal díszített vagy éppenséggel horgolt, fűzött, valamint ékszerdrótból alkotott különleges ékszerek, mandzsettagombok, társasjátékok, könyvek is sorakoztak a polcokon, ugyanúgy, ahogy nemezelt, gyapjúval bevont, különféle gyógynövényekből előállított szappanok, kozmetikumok is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.