2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Személyes vita állhat a keddi észak-kaliforniai lövöldözés mögött

Valószínűleg személyes vita vezetett az öt halálos és több sebesült áldozatot követelő keddi észak-kaliforniai lövöldözéshez.

A rendőrség ugyan nem nevezte meg nyilvánosan a keddi lövöldözés elkövetőjét, ám a Sacramento Bee című lap nyilvánosságra hozta: a tettes a 44 éves Kevin Neil. Édesanyja nyilatkozott is a Fox televíziónak és elmondta: szerinte fia a szomszédokkal folytatott vitája miatt kezdett lövöldözni.


Kevin Neil – az édesanya szerint – végletekig elkeseredett volt, mert a szomszédjairól úgy vélte, hogy metamfetamint gyártó laboratóriumot működtetnek, és a szivárgó füst árt a kilenc kutyájának. Ezért magához vette félautomata fegyverét és először két szomszédját lőtte agyon, majd a helyi iskola felé vette útját, ahol az iskola előtt, majd bent is vaktában lövöldözött. A Record Searchlight című helyi lap szerint csak az iskola mosdójába tudott bemenni, amikor ugyanis a településen eldördültek az első lövések, egy asszony autóval az iskolába sietett és figyelmeztetett a veszélyre.

A kaliforniai fővárostól északra fekvő, 1400 lelket számláló Rancho Tehama településen elkövetett ámokfutás kedden, helyi idő szerint délelőtt, 45 percig tartott, és öt halálos áldozatot, valamint több sebesültet követelt. A rendőrség üldözőbe vette a menekülő Neilt, és tűzharcban agyonlőtte őt.


A támadó személye nem volt ismeretlen számukra. Kevin Neilt már korábban is feljelentették, családon belüli erőszak miatt, januárban pedig letartóztatták, mert az egyik szomszédnőjét megkéselte, egy másikat pedig kirabolt. 160 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett a még folyamatban lévő bírósági tárgyaláson.

Helyi idő szerint szerda délután Phil Johnston, Tehama megye helyettes seriffje hivatalosan is nyilvánosságra hozta az elkövető személyazonosságát, nevét Kevin Nealre pontosítva. Johnston ugyanakkor bejelentette: az elkövető otthonában a házkutatás során a padló alatt váratlanul megtalálták a felesége holttestét is.

Phil Johnston szerint ez az első gyilkosság “indíthatta el” az ámokfutást. “Valószínűleg az volt a célja, hogy minél több embert megöljön” – fogalmazott. Közölte azt is: a halálos áldozatok között egyetlen gyermek van, az, akit Kevin Neal az iskola előtt lőtt le, megsebesítve a gyermek édesanyját is. Az iskolában a gyermekek az ablakszilánkoktól sebesültek meg.

Az ámokfutónak nem volt fegyvervásárlási és fegyvertartási engedélye.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek