EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Sopron

Szent Márton lelki hagyatéka

Családi napot hirdetett a Pro Kultúra az idei Márton-napra, amely valójában is Márton neve napjára esett. Rendhagyó módon ezúttal nagyobb hangsúlyt kapott Szent Márton lelki hagyatéka: javaink megosztásának, a felebaráti szeretetnek a hangsúlyozása.

November 11-én rendhagyó módon már délelőtt is várták az érdeklődőket a Liszt Központ előtti kicsi, de lelkes Márton-vásáron. A tér különleges színfoltja volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt működtetett jótékonysági gyermekkabát-gyűjtőpont. Egész nap hordták a családok a kinőtt, de jó minőségű gyermekkabátokat, hogy azokat első körben a soproni rászorulóknak, illetve a kárpátaljai Csongor település közösségeinek juttathassák. Több mint 300 kabát gyűlt össze.


A Tűztorony is jelezte: itt valami nagy dolog történt
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Volt kézzel készített Márton-napi lámpás, a látogatók válogathattak a keresztény könyvek közül és vásárolhattak a Zsirai Fogyatékosok Otthona kézműves portékáiból. Nagy sikere volt a Szombathelyről érkezett Szent Márton- kiflinek, amely tavaly óta népszerűsíti javaink megosztását Márton szülővárosában – a kiflit kézbe fogva ugyanis rögtön megfelezhető! Délután a Liszt Központban játszóház és színházi programok várták a családokat.
Az esti lampionos felvonulás a bánfalvi ovisok Márton-napi német dalocskáival indult. Majd a közel félezer résztvevő a Savaria Legio római katonáinak felvezetésével a belváros utcáin át a Tűztoronyhoz vonult, ahol ezúttal egy mese formájában elevenedett meg Szent Márton legendás élete és legfőbb tanítása: a köpönyegmegosztás szimbólumaként eközben 12 gyermekkabátból álló füzér ereszkedett le a toronyból. Ezen az estén mindenki magára vehette egy kicsit Márton palástját: megérthette és megérezhette, hogy a másokra való odafigyelés ma legalább olyan időszerű, mint Szent Márton idején.

Remekül érezték magukat a gyerekek a Márton-napi programon
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.