2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Sopron

Szent Márton lelki hagyatéka

Családi napot hirdetett a Pro Kultúra az idei Márton-napra, amely valójában is Márton neve napjára esett. Rendhagyó módon ezúttal nagyobb hangsúlyt kapott Szent Márton lelki hagyatéka: javaink megosztásának, a felebaráti szeretetnek a hangsúlyozása.

November 11-én rendhagyó módon már délelőtt is várták az érdeklődőket a Liszt Központ előtti kicsi, de lelkes Márton-vásáron. A tér különleges színfoltja volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt működtetett jótékonysági gyermekkabát-gyűjtőpont. Egész nap hordták a családok a kinőtt, de jó minőségű gyermekkabátokat, hogy azokat első körben a soproni rászorulóknak, illetve a kárpátaljai Csongor település közösségeinek juttathassák. Több mint 300 kabát gyűlt össze.


A Tűztorony is jelezte: itt valami nagy dolog történt
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Volt kézzel készített Márton-napi lámpás, a látogatók válogathattak a keresztény könyvek közül és vásárolhattak a Zsirai Fogyatékosok Otthona kézműves portékáiból. Nagy sikere volt a Szombathelyről érkezett Szent Márton- kiflinek, amely tavaly óta népszerűsíti javaink megosztását Márton szülővárosában – a kiflit kézbe fogva ugyanis rögtön megfelezhető! Délután a Liszt Központban játszóház és színházi programok várták a családokat.
Az esti lampionos felvonulás a bánfalvi ovisok Márton-napi német dalocskáival indult. Majd a közel félezer résztvevő a Savaria Legio római katonáinak felvezetésével a belváros utcáin át a Tűztoronyhoz vonult, ahol ezúttal egy mese formájában elevenedett meg Szent Márton legendás élete és legfőbb tanítása: a köpönyegmegosztás szimbólumaként eközben 12 gyermekkabátból álló füzér ereszkedett le a toronyból. Ezen az estén mindenki magára vehette egy kicsit Márton palástját: megérthette és megérezhette, hogy a másokra való odafigyelés ma legalább olyan időszerű, mint Szent Márton idején.

Remekül érezték magukat a gyerekek a Márton-napi programon
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.