EUR: 344,57 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Életmód

Szent Márton-napi libaságok

Szent Márton napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. A múltban ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

A régiek úgy tartották, az ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton szerénységében egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert ahogy a rigmus is szól: „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.  De mit együnk és mit igyunk ezen a napon?


Ludaskása

Hozzávalók: 80 dkg libaaprólék, 4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó,
2 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg libazsír, 25 dkg rizs, petrezselyem ízlés szerint, 5 gerezd fokhagyma, 8 szem bors, só ízlés szerint


Elkészítés: A libaaprólékot megtisztítjuk, lassú tűzön főzni kezdjük. Megvárjuk, míg felforr, majd leszedjük a habját. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot, és megsózzuk. Ha a hús megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga- és fehérrépát meg a zellert, az utolsó negyedórában pedig a gombát és a zöldborsót. Ha kész a leves, kivesszük a húst, a lét pedig leszűrjük. A húst a zúzával és a szívvel együtt kockákra vágjuk. A répát, zellert, fehérrépát szintén felkockázzuk. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon félpuhára főzzük, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst, a zöldségeket és az apróra vágott petrezselymet. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.

Konfitált libacomb

Hozzávalók: 4 db libacomb, 1 ek. só, 1/2 mk. őrölt fehér bors, 1/2 mk. kakukkfű (szárított), 1/2 mk. majoránna, szerecsendió (ízlés szerint), 4-5 gerezd fokhagyma, libazsír.

Elkészítés: A  sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják. Sütés előtt kivesszük a hűtőből a befűszerezett combokat, majd papírtörlővel óvatosan felitatjuk a nedvességet. Ezután a combokat a bőrös felükkel lefelé egy tepsibe helyezzük, egymás mellé, hozzárakjuk a fokhagymagerezdeket, majd annyi meleg zsírral öntjük fel, hogy teljesen ellepje, és ne maradjanak kilátszó húsrészek. Közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőmérsékletet, majd 2,5–3 óra alatt puhára, szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve tálalásig a zsírban hagyjuk hűlni.

 

Profimedia, Alamy

Az újborhoz köthető hagyományok
Márton napjára kiforrt az újbor. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a nedűt és a pincék sötétjét övező misztériummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, ekkor ért be az egész évi fáradozás gyümölcse, az eredménnyel pedig a gazdák szívesen eldicsekedtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  A karantén idején divatba jött balkonkertészet egyik leghasznosabb hozadéka, hogy rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények.

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.

 • Így tervezheti meg a főzést

  Így tervezheti meg a főzést

  A korábbi évtizedekben, de még 100 évvel ezelőtt is, az asszonyok az idejük nagy részében otthon tartózkodtak, végezték a ház körüli teendőket. Gyereket neveltek, szabtak-varrtak, mostak, főztek, takarítottak.

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?