2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Szenvedélybetegek a munkahelyen

Sokan  félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük – Profimedia, Alamy

Tabuként kezeljük a szenvedélybetegségeket, pedig ahogy a nevében is benne van: betegségről van szó, amit gyógyítani kell. Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha valaki olyan mértékben használ legális vagy illegális szereket, vagy olyan viselkedési függősége van, ami már a testi, lelki egészségét károsítja, mindennapi életvitelét negatívan befolyásolja, alkalmazkodását jelentősen rontja, ezzel összefüggésben pedig a családi, munkahelyi kapcsolatait kedvezőtlenül befolyásolja.

A függőség szó hallatán automatikusan a drog, az alkohol ugrik be elsőként, de számos pozitív vagy teljesen normális tevékenységből, elfoglaltságból válhat függőség, a kontextustól függően. Kényes téma ez a munkahelyeken is, pedig minden közösségben van vagy alkoholista vagy játékszenvedéllyel küzdő, esetleg gyógyszerfüggő, munkamániás vagy dohányos. Ha valaki például egy céges bulin elárulja, hogy ő alkoholista, és ezért nem fogyaszt alkoholt, akkor nem azt gondolják róla, hogy ez helyes magatartás, hanem azt, hogy biztosan nem jó munkaerő. Sokan félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük, pedig a szenvedélybetegség nem akaratgyengeség, ezek a munkatársak is szakemberek.


A szenvedélybetegség a felső vezetőket is érinti, hiszen folyamatosan topon kell lenniük, ezt az állandó készenléti állapotot pedig nem könnyű sem fenntartani, sem pedig kikapcsolni. Ha nincs más alternatívájuk a feltöltődésre, különböző szerekhez nyúlhatnak. A felismerés egyáltalán nem egyszerű, a szenvedélybetegek ugyanis először többnyire tagadják a betegségüket. Ilyenkor a megoldás az egyenes kommunikáció és a segítségnyújtás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.