2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Életmód

Szenvedélybetegek a munkahelyen

Sokan  félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük – Profimedia, Alamy

Tabuként kezeljük a szenvedélybetegségeket, pedig ahogy a nevében is benne van: betegségről van szó, amit gyógyítani kell. Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha valaki olyan mértékben használ legális vagy illegális szereket, vagy olyan viselkedési függősége van, ami már a testi, lelki egészségét károsítja, mindennapi életvitelét negatívan befolyásolja, alkalmazkodását jelentősen rontja, ezzel összefüggésben pedig a családi, munkahelyi kapcsolatait kedvezőtlenül befolyásolja.

A függőség szó hallatán automatikusan a drog, az alkohol ugrik be elsőként, de számos pozitív vagy teljesen normális tevékenységből, elfoglaltságból válhat függőség, a kontextustól függően. Kényes téma ez a munkahelyeken is, pedig minden közösségben van vagy alkoholista vagy játékszenvedéllyel küzdő, esetleg gyógyszerfüggő, munkamániás vagy dohányos. Ha valaki például egy céges bulin elárulja, hogy ő alkoholista, és ezért nem fogyaszt alkoholt, akkor nem azt gondolják róla, hogy ez helyes magatartás, hanem azt, hogy biztosan nem jó munkaerő. Sokan félnek attól, hogy kirúgják őket, ha kiderül a függőségük, pedig a szenvedélybetegség nem akaratgyengeség, ezek a munkatársak is szakemberek.


A szenvedélybetegség a felső vezetőket is érinti, hiszen folyamatosan topon kell lenniük, ezt az állandó készenléti állapotot pedig nem könnyű sem fenntartani, sem pedig kikapcsolni. Ha nincs más alternatívájuk a feltöltődésre, különböző szerekhez nyúlhatnak. A felismerés egyáltalán nem egyszerű, a szenvedélybetegek ugyanis először többnyire tagadják a betegségüket. Ilyenkor a megoldás az egyenes kommunikáció és a segítségnyújtás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezek a kütyük hozzák lázba a nőket

  Ezek a kütyük hozzák lázba a nőket

  A nők napi szinten használják és keresik a praktikus megoldásokat a technikai újdonságok területén is, amelyeknél nem utolsó szempont, hogy az outfithez is passzoljon és stílusos legyen.

 • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

  Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

  A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

 • A borsmenta tea jótékony hatásai

  A borsmenta tea jótékony hatásai

  Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.