EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Nagykanizsa

Szépül és fejlődik a város

Több beruházás is befejeződött az elmúlt napokban Nagykanizsán. Felújították a Tripammer utcai temetőben lévő I. világháborús katonai parcella emlékművét és hadisírjait, új burkolatot kapott egy forgalmas kiskanizsai útszakasz, az ötvenéves Kanizsa Rehabnál pedig parkolókat, biciklitárolót s egy közösségi teret alakítottak ki.

A kanizsai köztemetőben 1928-ban jelölték ki a katonai parcellát, ahová az I. világháborúban a városban működött hadikórházban elhunytak síremléke került. A terület közepén 1940-ben egy hat méter magas obeliszket állítottak fel, amely Mankovits István helyi építési vállalkozó alkotása volt. A műkőből készült emlékmű és a sírkövek állapota mostanra leromlott, ezek helyreállítására nyert 30 millió forint támogatást az önkormányzat a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének pályázatán.


Ebből az összegből szürke gránitlapokkal újraburkolták a központi emlékművet, s pótolták a feliratát, megtisztították az összes, több mint ezer katonai sírkövet, amelyekre fedlapok kerültek az ott nyugvó katonák nevével. A munka részeként a korábban a temető bejárata mellé vitt 23 mementót ismét a hadi parcellában helyezték el, s térkővel burkolták a sétányt.

A napokban a városban eddig nem használt technológiával újították fel a Templom tér északi részét és az Őrtorony utcát. A kivitelezők egy speciális géppel átdarálták a pályaszerkezetet, amelyhez kötőanyagot kevertek, az így kapott, betonszilárdságú útalapra pedig aszfaltszőnyeget terítettek. A beruházás 18 millió forintba került.


A forgalmas kiskanizsai útszakaszra ráfért már a felújítás – emlékeztetett Dénes Sándor polgármester az avatáson, hiszen a javítások ellenére is teli volt kátyúval. Az új technológia remélhetően hosszú ideig megoldja ezt a problémát, tette hozzá. Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hamarosan további infrastrukturális beruházások kezdődnek Nagykanizsán abból a kétmilliárd forintból, amelyet a város utak és járdák felújítására kapott. Ebből az összegből a szennyvíz- és az ivóvízvezetékeket is korszerűsítik az adott szakaszokon, így egyebek között a Platán soron, a Hunyadi utcában és a Sugár úton.

Az ötvenéves Kanizsa Rehab születésnapi programsorozatának részeként a cég székhelyén parkolókat és egy fedett kerékpártárolót, a munkaidőn túli elfoglaltságokhoz pedig egy új közösségi teret alakítottak ki, ahol számítógépezhetnek és sportolhatnak a társaság dolgozói. Mindezt a Kanizsa Rehab önkormányzati segítség nélkül, saját forrásból finanszírozta, ami a jó gazdálkodást igazolja, fogalmazott Dénes Sándor polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.