EUR: 350,61 Ft
CHF: 330,80 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Szexuális zaklatással vádolják a francia szocialisták korábbi vezetőjét

Nyolc nő vádolta meg szerdán szexuális zaklatással és támadással Thierry Marchal-Beckt, a francia fiatal szocialisták mozgalmának (MJS) korábbi vezetőjét (2011-2013) a Libération című napilapban. A volt kormánypárt azt kéri az érintettekről, hogy tegyenek feljelentést.

A francia Szocialista Párt (PS) “megfelelő jogi következményeket” sürgetett kedd esti közleményében a cikk megjelenésének hírére.


“A tanúvallomások, amelyek fiatal nőkkel, a mozgalom aktivistáival szembeni szexuális zaklatással és támadásokkal vádolják az MJS korábbi elnökét, nagyon súlyosak. Nem maradhatnak megfelelő jogi következmények nélkül” – olvasható a PS közleményében.

Az MJS is közleményben reagált a Libération cikkére, s “teljes szolidaritásáról biztosított minden olyan nőt, akinek volt bátorsága és ereje megszólalni és megtörni a csendet”.


Thierry Marchal-Beck, akit nyolc, neve elhallgatását kérő nő vádolt meg a Libération hasábjain, két évvel ezelőtt kilépett a PS-ből.

Az MJS volt vezetője a tanúvallomások szerint 2010 és 2014 között sokszor nyilvánosan zaklatott nőket, és a lap szerint “a párt sok vezetője előtt ismert volt a viselkedése”.

“Ezek a cselekmények többségükben már elévültek, és jelenleg nem képezik feljelentés tárgyát, jóllehet két áldozat is gondolkodik a feljelentésen” – írta a Libération, amely a cikk megjelenése óta további négy esetről értesült.

A tanúvallomások szerint a mozgalom elnökének mindig ugyanaz volt a módszere: áldozatait a falhoz szorította, megpróbálta őket megcsókolni, miközben a kezét a nők blúza vagy szoknyája alá csúszatta. Az egyik nő szerint Thierry Marchal-Becket fellációra kényszerítette, egy másik pedig azt állítja, hogy a melleit markolászta mások előtt.

A cikk megjelenése éles visszhangot váltott ki a volt kormánypártban.

“Minősíthetetlen és megbocsáthatatlan viselkedés. Teljes támogatás az áldozatoknak. Az igazságszolgáltatásnak kell lépnie” – írta a Twitteren Régis Juanico szocialista képviselő.

A mozgalom jelenlegi elnöke, Benjamin Lucas, is felháborodásának adott hangot, és a Facebookon jelezte, hogy folytatni kell a már több hete megkezdett tényfeltárást, amelynek következményeként “megváltoztatják a párton belüli szokásokat és megtörik a csendet”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek