EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,58 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Szijjártó: Budapest a Zöld-foki-szigetek migrációs politikai együttműködésének viszonzását várja az EU-tól

Magyarország azt kéri az Európai Uniótól, hogy viszonozza a Zöld-foki Köztársaság együttműködési készségét a migrációs politikában, miután a szigetország az egyetlen afrikai ország, amely visszafogadási megállapodást kötött az EU-val – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva a Zöld-foki-szigetekről, ahol tárgyalásokat folytat az ország vezetőivel.

“Miután az Európát délről érő migrációs nyomás oka az afrikai fegyveres konfliktusok megsokszorozódása és a kontinens nagy részét jellemző szegénység, ezért nem túlzás azt mondani, hogy ma az EU biztonsága nagy mértékben függ Afrikától” – jelentette ki a miniszter. Ezért nagyon fontos, hogy az EU-nak legyenek olyan partnerei a kontinensen, amelyek hajlandók konstruktívan együttműködni vele a migráció féken tartásában. Magyarország szorgalmazza, hogy az unió adja meg a Zöld-foki Köztársaságnak az általa kért segítséget határvédelmi erőfeszítéseihez, kössön vele kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást, és adjon vízumkönnyítést az ország állampolgárainak. Ezáltal a többi afrikai ország számára egyértelművé válna, hogy aki együttműködik az EU-val, aki segíti az európai biztonság helyreállítását, azt az unió is támogatja – tette hozzá.


Szijjártó Péter – miután már találkozott Ulisses Correia e Silva miniszterelnökkel, a gazdasági, valamint a kulturális miniszterrel – beszámolt arról, hogy a Zöld-foki-szigetek támogatja és érti a magyar kormány migrációs politikáját, és a keresztény közösségek megvédésének fontosságával is teljesen egyetért. Magyarország pedig kétoldalú alapon minden tőle telhetőt megtesz az együttműködés szorosabbra fűzéséért – jelentette ki.

A miniszter pénteki programjában szerepelt még találkozó hivatali kollégájával, Luís Filipe Tavares külügyminiszterrel, az oktatási és a mezőgazdasági miniszterrel, valamint a parlament elnökével. Ezek keretében szerepel a programban egy oktatási együttműködési megállapodás megkötése, miszerint Magyarország jövő szeptembertől évente 10 ösztöndíjas hallgatót fogad az egyetemein a Zöld-foki-szigetekről. Előkészítették azt az együttműködési megállapodást is, amelyet a fővárosban, Praiában működő portugál nemzetközi nyelvi intézettel köt majd Magyarország. A zöld-foki középiskolák közül jó néhányban a zeneoktatást már a Kodály-módszer szerint végzik, és Magyarország folyamatosan támogatja a szigetország ének- és zenetanárait a módszer elsajátításában, hogy azt előbb-utóbb minden középiskolában alkalmazni tudják.


Ami a gazdasági együttműködést illeti, a magyar vízgazdálkodási, egészség- és gyógyszeripari technológiák iránt óriási kereslet van a Zöld-foki Köztársaságban, és az ország a magyar digitalizációs technológiákat is igénybe szeretné venni közigazgatásának modernizálásában – mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.