2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Belföld

Szijjártó: Európát is elérheti a mianmari migrációs hullám

Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni – mondta el Najpjidoból a mianmari hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter kedden telefonon az MTI-nek.

“Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon ki ilyen több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter, aki kifejtette, hogy Magyarország támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban és az ország gazdaságának stabilizálásában, hogy megszűnjenek a migrációt kiváltó politikai és gazdasági okok.


A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország kedvezményes hiteleket ajánlott fel, melyekből a gazdaság szempontjából kiemelten fontos vízügyi és mezőgazdasági beruházások valósulhatnak meg, és Magyarország támogatja Mianmart a nemzetközi szervezetekben is. Emellett megállapodás született arról, hogy 30 mianmari hallgató tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. A tárcavezető emellett elmondta, hogy több olyan magyar vállalat is megjelent a mianmari piacon, melyek a digitális gazdasági átállást segítik, tovább segítve Mianmar versenyképességének javítását.

Mianmarból több mint félmillió rohingja menekült el augusztus óta, miután a hadsereg rohingja szélsőségesek összehangolt támadását követően “tisztogató” műveletet indított a lázadók ellen. A muszlim rohingjákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, és állampolgárságuk sincs.


A miniszter találkozott a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsossal (miniszterelnökkel), aki országa külügyminisztere is egyben. Aung Szan Szú Kji a közelmúltban a helyszínen, Arakán államban járt, és biztosította az ott élőket, hogy szavatolják a biztonságukat.

Szijjártó Péter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, majd kétoldalú hivatalos látogatást tesz az ázsiai országban. Fogadta Htin Kiav elnök, Mjo Thein Gji oktatási és Than Mjint kereskedelmi miniszter is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek