2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország külgazdasági erejét a svájci vállalatok is erősítik

Magyarország külgazdasági erejét az itt működő svájci vállalatok is erősítik, mivel termelésük négyötödét kivitelre készítik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

A tárcavezető ismertette: a kormány 2014 óta 15 jelentős svájci beruházást támogatott, két vállalattal pedig jelenleg is folynak a tárgyalások. Hozzátette: a Magyarországon működő 900 svájci cég 30 ezer munkahelyet teremtett.


Szijjártó Péter a befektetők figyelmébe ajánlotta az Eximbank 1,7 milliárd eurós hitelkeretét a svájci-magyar vállalatközi együttműködések támogatására, amelyet többek között versenyképességet növelő beruházásokhoz, export-import tranzakciókhoz vagy harmadik piacon való közös induláshoz lehet fölvenni.

A miniszter a rendezvényen kijelentette, hogy az utóbbi években nem csak a biztonság és a politika, hanem a gazdaság kihívásai is megváltoztak, átalakultak a versenyképesség feltételei, korábban elképzelhetetlennek gondolt technológiák, ezzel pedig új jogi és szabályozási kérdések jelennek meg. Hangsúlyozta, hogy az új világgazdasági korszakban azok lesznek a győztesek, akik nem csupán a termelésben érnek el sikereket, hanem a termelés és a fejlesztés összekapcsolásában is. Magyarországnak ennek megfelelően – a termelés felfutását követően – a digitalizáció, a kutatás és fejlesztés terén is versenyképessé kell válnia és meg kell győznie az új ipari forradalomban vezető szerepet játszó vállalatokat, hogy itt nem csupán termelni, hanem fejleszteni is érdemes – tette hozzá.


A miniszter szerint a teljes foglalkoztatottság megközelítése új kihívásokat hozott, a kormány ezért döntött az állami finanszírozású műszaki, informatikai és matematikai képzések keretszámának emeléséről, az ipari egyetemi központok létrehozásáról és a duális képzés meghonosításáról. Ebbe az irányba mutat a beruházások ösztönzésének új rendszere is, amely nem csupán a munkahelyteremtést, hanem a fejlesztési befektetések és technológiai fejlesztéseket is támogatja – közölte.

Peter Burkhard, Svájc budapesti nagykövete a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a svájci vállalatok az egyik legaktívabb magyarországi befektetői csoporttá váltak. Hozzátette, hogy az itt működő svájci cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket, kiemelte többek között a Nestlé nemrég átadott, 20 milliárd forintból felépített új üzemét Bükben, a svájci tulajdonú Adval Tech Plant 2 Kft. autóipari cég szekszárdi üzemcsarnokát, valamint a Stadler és több más vállalat hamarosan induló új beruházásait. A svájci befektetéseknek közös tulajdonsága, hogy mindegyik innovatív hozzáférést biztosít a legújabb technológiákhoz, ezzel javítja Magyarország versenyképességét – mondta a nagykövet.

Nicolas Brühl, Svájc szövetségi külügyminisztériumának Európa-, Közép-Ázsia-, Európa Tanács- és EBESZ-ügyekért felelős nagykövete szerint a két ország közötti kapcsolatok erősek és sokszínűek: megemlítette többek között a magyarországi reformációt és a Svájcba érkező 56-os magyar menekülteket, akik – mint fogalmazott – a rendszerváltást követően jelentős szerepet játszottak a két ország közötti kapcsolatok megerősítésében. Svájc és Magyarország viszonya tehát nem csupán gazdaságilag jelentős, de kulturálisan is élő – tette hozzá.

A kétoldalú kapcsolatok különösen a különféle kutatások, az egészségügy területén eredményesek – mondta Nicolas Brühl. Hangsúlyozta, hogy Svájc az elmúlt években a világ egyik leginnovatívabb államává fejlődött, eredményeinek alapját a kiváló oktatási rendszer biztosítja. A svájci egyetemek kiváló kutatókat képeznek, de jelentős a szakképzés aránya is, hiszen svájci fiatalok harmada ilyen típusú oktatásban vesz részt – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek