EUR: 322,72 Ft
CHF: 286,69 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb VIII.kerület

Szobrot kapott Józsefvárosban a bíboros

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik hősének számító Mindszenty József bíboros szobrot kapott Józsefvárosban, a nevét viselő téren. Az emlékművet Kocsis Máté polgármesterrel Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel november 6-án.

“Míg a világon kereszteket döntenek le, mi szobrot állítunk” – fogalmazott Kocsis Máté

– Legyünk büszkék rá, hogy míg a világban templomokat döntenek romba, keresztet távolítanak el II. János Pál pápa szobráról, fegyverrel üldözik a Biblia tanításait és annak követőit, addig Magyarországon szobrot állítunk Mindszenty József bíborosnak, tisztelgünk haza- és Krisztus-szeretete előtt – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere Mindszenty bíboros szobrának avatásán. Hozzátette: – Éppen itt tesszük, az egykori ÁVH-s börtönnél, a József utca és a Tolnai Lajos utca sarkán, ahol 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között rabsága leghosszabb idejét töltötte. Bűne az volt, hogy a kereszténységben és a nemzetben hitt és gondolkodott.


Tragikus sors jutott Mindszenty Józsefnek, akit 1945-ben neveztek ki esztergomi érsekké, 1946 februárjában pedig a bíborosok közé is beválasztották, ám 1948 decemberében már koholt vádak alapján köztörvényes bűncselekményekért tartóztatta le az ÁVH. A bíboros 1956-ig volt fogságban, október 30-án szabadult, november 4-én az Országházban politikusokkal találkozott, és a bevonuló szovjet tankok miatt már nem juthatott fel a Várba, a Prímási Palotába: a közelben, az amerikai nagykövetségen kellett politikai menedékjogot kérnie. A bíboros ettől fogva nem hagyhatta el a követség területét, 1971-ben, egy nemzetközi egyezmény értelmében, szándéka ellenére távozott külföldre.

– Mindszenty egész életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből, ezért eme gazdag életút előtt csak hálával és tisztelettel adózhatunk – összegzett a polgármester.


Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott:

– A bíboros iránytű volt a diktatúrák idején: kimondta, hogy mind a faji megkülönböztetésre épülő nemzetiszocializmus, mind az osztálygyűlöletre épülő szocializmus ellentétes a természet rendjével, a természetjoggal és különösen a keresztény tanítással.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.