EUR: 321,91 Ft
CHF: 280,65 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb VIII.kerület

Szobrot kapott Józsefvárosban a bíboros

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik hősének számító Mindszenty József bíboros szobrot kapott Józsefvárosban, a nevét viselő téren. Az emlékművet Kocsis Máté polgármesterrel Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel november 6-án.

“Míg a világon kereszteket döntenek le, mi szobrot állítunk” – fogalmazott Kocsis Máté

– Legyünk büszkék rá, hogy míg a világban templomokat döntenek romba, keresztet távolítanak el II. János Pál pápa szobráról, fegyverrel üldözik a Biblia tanításait és annak követőit, addig Magyarországon szobrot állítunk Mindszenty József bíborosnak, tisztelgünk haza- és Krisztus-szeretete előtt – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere Mindszenty bíboros szobrának avatásán. Hozzátette: – Éppen itt tesszük, az egykori ÁVH-s börtönnél, a József utca és a Tolnai Lajos utca sarkán, ahol 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között rabsága leghosszabb idejét töltötte. Bűne az volt, hogy a kereszténységben és a nemzetben hitt és gondolkodott.


Tragikus sors jutott Mindszenty Józsefnek, akit 1945-ben neveztek ki esztergomi érsekké, 1946 februárjában pedig a bíborosok közé is beválasztották, ám 1948 decemberében már koholt vádak alapján köztörvényes bűncselekményekért tartóztatta le az ÁVH. A bíboros 1956-ig volt fogságban, október 30-án szabadult, november 4-én az Országházban politikusokkal találkozott, és a bevonuló szovjet tankok miatt már nem juthatott fel a Várba, a Prímási Palotába: a közelben, az amerikai nagykövetségen kellett politikai menedékjogot kérnie. A bíboros ettől fogva nem hagyhatta el a követség területét, 1971-ben, egy nemzetközi egyezmény értelmében, szándéka ellenére távozott külföldre.

– Mindszenty egész életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből, ezért eme gazdag életút előtt csak hálával és tisztelettel adózhatunk – összegzett a polgármester.


Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott:

– A bíboros iránytű volt a diktatúrák idején: kimondta, hogy mind a faji megkülönböztetésre épülő nemzetiszocializmus, mind az osztálygyűlöletre épülő szocializmus ellentétes a természet rendjével, a természetjoggal és különösen a keresztény tanítással.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.