2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb VIII.kerület

Szobrot kapott Józsefvárosban a bíboros

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik hősének számító Mindszenty József bíboros szobrot kapott Józsefvárosban, a nevét viselő téren. Az emlékművet Kocsis Máté polgármesterrel Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel november 6-án.

“Míg a világon kereszteket döntenek le, mi szobrot állítunk” – fogalmazott Kocsis Máté

– Legyünk büszkék rá, hogy míg a világban templomokat döntenek romba, keresztet távolítanak el II. János Pál pápa szobráról, fegyverrel üldözik a Biblia tanításait és annak követőit, addig Magyarországon szobrot állítunk Mindszenty József bíborosnak, tisztelgünk haza- és Krisztus-szeretete előtt – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere Mindszenty bíboros szobrának avatásán. Hozzátette: – Éppen itt tesszük, az egykori ÁVH-s börtönnél, a József utca és a Tolnai Lajos utca sarkán, ahol 1949. szeptember 27-e és 1954. május 13-a között rabsága leghosszabb idejét töltötte. Bűne az volt, hogy a kereszténységben és a nemzetben hitt és gondolkodott.


Tragikus sors jutott Mindszenty Józsefnek, akit 1945-ben neveztek ki esztergomi érsekké, 1946 februárjában pedig a bíborosok közé is beválasztották, ám 1948 decemberében már koholt vádak alapján köztörvényes bűncselekményekért tartóztatta le az ÁVH. A bíboros 1956-ig volt fogságban, október 30-án szabadult, november 4-én az Országházban politikusokkal találkozott, és a bevonuló szovjet tankok miatt már nem juthatott fel a Várba, a Prímási Palotába: a közelben, az amerikai nagykövetségen kellett politikai menedékjogot kérnie. A bíboros ettől fogva nem hagyhatta el a követség területét, 1971-ben, egy nemzetközi egyezmény értelmében, szándéka ellenére távozott külföldre.

– Mindszenty egész életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből, ezért eme gazdag életút előtt csak hálával és tisztelettel adózhatunk – összegzett a polgármester.


Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott:

– A bíboros iránytű volt a diktatúrák idején: kimondta, hogy mind a faji megkülönböztetésre épülő nemzetiszocializmus, mind az osztálygyűlöletre épülő szocializmus ellentétes a természet rendjével, a természetjoggal és különösen a keresztény tanítással.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.