EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Szolnok

Szolnokon oktatják majd a leendő pilótákat

Két évtized után újraindul a hazai felsőfokú pilótaképzés a 2018/19-es tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. Az állami légiközlekedési alapszak két szakiránnyal – repülésirányító és légijármű-vezető – indul, így a következő tanévtől az egyetemen már nem csupán katonai vezető, katonai üzemeltető és katonai logisztika szakon zajlik majd a tisztképzés. 

Palik Mátyás, az intézmény Katonai Repülőintézetének vezetője elmondta: olyan szakembereket oktatnak, akik alkalmasak a védelmi szféra haditechnikai, illetve más szaktechnikai eszközeinek használatára, az üzemfenntartás biztosítására, valamint az új haditechnikai rendszerek és a kapcsolódó technológiák alkalmazására.


Évente húsz embert vesznek fel a képzésre

A hallgatók az oktatás első hónapjaiban katonai alapképzésen vesznek részt Szentendrén. Mindkét szakirányon az első négy szemeszterben katonai, közszolgálati, gazdasági és humán, természettudományos ismeretek képzése zajlik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán a fővárosban. Az 5–8. szemeszterben a szakmai törzsanyag kötelező ismereteit oktatják, és a repülő-hajózó növendékek célirányos képzése, majd a gyakorlati repülés következik Szolnokon.

Az első évben légijármű-vezető szakon 15-20, a repülésirányítón pedig 10-15 ember beiskolázásával számolnak. Az állami légiközlekedési alapszakra jelentkezők életkora maximum 25 év lehet, alkalmassági vizsgán és felvételi elbeszélgetésen kell részt venniük. Angol nyelvből állami vagy államilag elismert B2 szintű komplex nyelvvizsga-bizonyítványra van szükségük, és érvényes repülőorvosi minősítés is szükséges.


Az új Zlinekkel oktatják a pilótákat

 

Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka elmondta: a kiképzési repüléseket az elmúlt időszakban beszerzett Zlin típusú repülőgépeken és különböző helikoptereken hajtják végre. A végzett hallgatók 220-230 repült órával és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség előírásainak megfelelő közforgalmi pilótaengedélyhez szükséges legmagasabb szintű, úgynevezett ATPL-ismeretszinttel kezdik meg tiszti pályájukat. A katonai repülésirányítók légvédelmi vagy légiforgalmi irányítóként végezhetnek Szolnokon. Mindkét szakirányon fontos a szakmai angol nyelv magas szintű ismerete. A végzetteknek a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet által előírt, legalább négyes szintű nyelvvizsgával kell rendelkezniük a képzés befejezésekor. Az állami légiközlekedési szakon a készenléti rendőrség helikoptervezetői is tanulhatnak majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.