EUR: 325,65 Ft
CHF: 282,92 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Életmód

Szőrösek lesznek a babák a kismamavitaminoktól?

A várandósoknak kínált vitaminokról keringő számos – vagy inkább számtalan – tévhit közül az egyik legijesztőbb az, amely szerint a készítmények hatására a születendő gyerekek szőrösek lesznek.

Akármilyen hihetetlen is ez elsőre, a gyerekek nemritkán születnek szőrösen. Ez sokakat megrémít, és ilyenkor szokták a várandósoknak szánt vitaminkészítményeket hibáztatni.


– Bár furcsa a jelenség, de nem fokozott szőrnövekedésről van szó. Ami a kicsiken található, azt a szaknyelv lanugónak nevezni. Ez egy puha, a tenyereket és a talpakat leszámítva bárhol észlelhető szőr, amely a születést követő néhány héten belül lekopik, és helyét az elsődleges szőr veszi át, amely már nem olyan feltűnő. A babák testén a szőr a 12. hét körül kezd el nőni, és nagyjából a 19. hétre már az egész testükön megtalálható. Szerepe nagyon fontos, hiszen nélküle a magzatvíz bőrre gyakorolt puhító hatása jelentős lenne, ami komoly gondokat okozna. A lanugo nagy része a születés előtt és közben le is kopik, de a császármetszéssel világra jött babák esetében intenzívebben lehet jelen. A szőrösödés mértékét a genetika, illetve a biológia határozza meg, semmi esetre sem a várandósság létrejöttét vagy a magzat kihordását segítő vitaminok. Ezeknek a készítményeknek a szerepe másban áll – magyarázza dr. Angyal Géza. A terhesség létrejöttéhez a szervezetnek fel kell készülnie, hiszen ha nincs egyensúlyban, ha a tápanyag-ellátottság nem megfelelő, akkor könnyen előfordulhat, hogy a várandósság nem alakul ki. Éppen ezért a vitaminkészítmények közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Tévhitek a várandósságról

Összegyűjtöttük azokat a tévhiteket, „legendákat”, amelyekkel évtizedek óta riogatják a kismamákat. Ezeknek semmi valóságalapjuk nincs.

1. Minél rosszabbul vagyunk reggelente, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a baba kislány lesz.

2. Ha túl gyakran nyújtózkodunk, a gyerek nyaka köré tekeredik a köldökzsinór.

3. A kismama gyakori gyomorégését a baba sűrű haja okozza.

4. Kerek pocak kislányt, hegyes pocak kisfiút jelez.

5. A fogantatás pozíciója befolyásolja a baba nemét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.