2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Hódmezővásárhely

Szürke-sárgában pompázik a Fekete könyv

Önálló kötetben jelentette meg a debreceni Déri Múzeum a vásárhelyi Pákozdy Ferenc költő ’56-os verseit tartalmazó ún. Fekete könyvet. A hódmezővásárhelyi bemutatót az Emlékpontban tartották, ahonnan mindenki hazavihetett egy példányt a kiadványból.

Pákozdy Ferenc (1904–1972) egyike az irodalmunkban sajnos gyakori „elfeledett költők”-nek. 1917-ben jelent meg nyomtatásban első költeménye. Jogi doktorátust szerzett, de hosszú évekig újságíróként dolgozott. A két világháború között két verseskötete jelent meg. 1952 novemberétől lett a Debreceni Egyetem könyvtárának munkatársa – így köti össze Hódmezővásárhelyt és Debrecent Pákozdy Ferenc.


Önálló kötetben most először olvashatók Pákozdy Ferenc 1956-hoz kötődő versei

1956 októberétől 1957 márciusáig folyamatosan fogalmazza meg a forradalommal, annak utózöngéivel kapcsolatos gondolatait verses formában Pákozdy Ferenc.  Mindent egy fekete noteszbe jegyez fel, hogy kevésbé keltsen feltűnést.

A vers, amiért megbélyegezték Pákozdy Ferencet a „48 óta” kezdetű, az első a Fekete könyvben

„Korábban ezeket a verseket már közölték, összegyűjtve a többivel, de azt gondoltuk, érdemes lenne ebből egy külön kötetet csinálni. S ennek az érdekében nemcsak hogy ezeket a költeményeket beválogattuk, hanem próbáltuk művészi könyvvé formálni illusztrációkkal, magának a kötetnek a megjelenési formájával is” – fogalmazta meg Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.


Diószegi szabó Pál költő, történész és Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese

Az új, szürke és sárga színekben játszó kötet mellett a könyvbemutatón feltűnt az eredeti Fekete könyv is, amelyet Diószegi Szabó Pál költő, történész mutatott meg a közönségnek, miközben Lakner Lajossal és a könyv borítóját és grafikai tervét készítő Süli-Zakar Szabolccsal beszélgetett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.