2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Hódmezővásárhely

Szürke-sárgában pompázik a Fekete könyv

Önálló kötetben jelentette meg a debreceni Déri Múzeum a vásárhelyi Pákozdy Ferenc költő ’56-os verseit tartalmazó ún. Fekete könyvet. A hódmezővásárhelyi bemutatót az Emlékpontban tartották, ahonnan mindenki hazavihetett egy példányt a kiadványból.

Pákozdy Ferenc (1904–1972) egyike az irodalmunkban sajnos gyakori „elfeledett költők”-nek. 1917-ben jelent meg nyomtatásban első költeménye. Jogi doktorátust szerzett, de hosszú évekig újságíróként dolgozott. A két világháború között két verseskötete jelent meg. 1952 novemberétől lett a Debreceni Egyetem könyvtárának munkatársa – így köti össze Hódmezővásárhelyt és Debrecent Pákozdy Ferenc.


Önálló kötetben most először olvashatók Pákozdy Ferenc 1956-hoz kötődő versei

1956 októberétől 1957 márciusáig folyamatosan fogalmazza meg a forradalommal, annak utózöngéivel kapcsolatos gondolatait verses formában Pákozdy Ferenc.  Mindent egy fekete noteszbe jegyez fel, hogy kevésbé keltsen feltűnést.

A vers, amiért megbélyegezték Pákozdy Ferencet a „48 óta” kezdetű, az első a Fekete könyvben

„Korábban ezeket a verseket már közölték, összegyűjtve a többivel, de azt gondoltuk, érdemes lenne ebből egy külön kötetet csinálni. S ennek az érdekében nemcsak hogy ezeket a költeményeket beválogattuk, hanem próbáltuk művészi könyvvé formálni illusztrációkkal, magának a kötetnek a megjelenési formájával is” – fogalmazta meg Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.


Diószegi szabó Pál költő, történész és Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese

Az új, szürke és sárga színekben játszó kötet mellett a könyvbemutatón feltűnt az eredeti Fekete könyv is, amelyet Diószegi Szabó Pál költő, történész mutatott meg a közönségnek, miközben Lakner Lajossal és a könyv borítóját és grafikai tervét készítő Süli-Zakar Szabolccsal beszélgetett.

Kapcsolódó Cikkek