2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

TASZ-os bíró van a Kúrián

Egy elvesztett per után a Társaság a Szabadságjogokért meglepő módon szóvá tette, hogy nem a volt főbíró, Baka András vezetése alatt állt az ügyben döntő kúriai tanács, mintha szerintük ez befolyásolta volna az ítéletet. Ez és Baka múltja egyaránt megkérdőjelezi bírói elfogulatlanságát – írja a Magyar Idők.

Alapjaiban kérdőjelezi meg Baka András bírói elfogulatlanságát az a levél, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) intézett 2017 februárjában a Kúria elnökéhez. A Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata által csak az utóbbi években több mint negyedmilliárd forinttal támogatott szervezet ugyanis egy elvesztett per után – alighanem példátlanul – számonkérte Darák Péteren, hogy nem a volt főbíró járt el tanácselnökként az ügyükben -olvasható a magyaridok.hu oldalán.

Baka András 2011-ben lett szorosabb kapcsolatban az (EKINT), a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ szervezetekkel, miután megszűnt pozíciója a legfelső bíróságon, mikor is feljelentette a magyar kormányt az Európai és a Velencei Bizottságnál. Érvei között volt az, hogy a döntés sérti Baka bírói függetlenségét.


Érdemes felidézni, hogy a Soros-hálózat által pénzelt szervezetek, mint a Helsinki Bizottság, évek óta tartanak úgynevezett érzékenyítő tréningeket bíróknak és igazságügyi dolgozóknak, ám a képzések ítélkezésre gyakorolt hatásáról semmiféle adat nem áll rendelkezésre írja a portál.

Kapcsolódó Cikkek