EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Veszprém

Teljes készenlétben az útkezelő

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Veszprém megyében is téli üzemmódra váltott.

Ez azt jelenti, hogy a társaság négy mérnökségén keresztül 101 fővel látja el a téli feladatokat az 1640 kilométeres megyei közúthálózaton, 0–24 órás ügyeleti szolgálatban. A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás.


30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű dolgozik a megyében (fotó: Domján Attila)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2017–2018-as téli szezonban a Veszprém megyei közúthálózaton 30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett öt rakodógép és kilenc, hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0–24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei kezdőkészleten 7968 tonna útszóró sóval, 120 ezer liter kalcium-klorid oldattal és 800 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival.

Ezenkívül a társaság idén a megelőző védekezésre is nagy hangsúlyt fektet: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulásának valószínűsége, ott a hófogó rácsok és hálók kihelyezését a szakemberek elvégezték, ez összesen mintegy 23 kilométernyi útszakaszt érint.


Országosan közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán (fotó: Domján Attila)

Mindent figyelembe véve ugyanakkor a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén az országos közúthálózaton is téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.