EUR: 325,45 Ft
CHF: 282,79 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Veszprém

Teljes készenlétben az útkezelő

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Veszprém megyében is téli üzemmódra váltott.

Ez azt jelenti, hogy a társaság négy mérnökségén keresztül 101 fővel látja el a téli feladatokat az 1640 kilométeres megyei közúthálózaton, 0–24 órás ügyeleti szolgálatban. A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás.


30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű dolgozik a megyében (fotó: Domján Attila)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2017–2018-as téli szezonban a Veszprém megyei közúthálózaton 30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett öt rakodógép és kilenc, hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0–24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei kezdőkészleten 7968 tonna útszóró sóval, 120 ezer liter kalcium-klorid oldattal és 800 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival.

Ezenkívül a társaság idén a megelőző védekezésre is nagy hangsúlyt fektet: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulásának valószínűsége, ott a hófogó rácsok és hálók kihelyezését a szakemberek elvégezték, ez összesen mintegy 23 kilométernyi útszakaszt érint.


Országosan közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán (fotó: Domján Attila)

Mindent figyelembe véve ugyanakkor a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén az országos közúthálózaton is téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.