EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Veszprém

Teljes készenlétben az útkezelő

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Veszprém megyében is téli üzemmódra váltott.

Ez azt jelenti, hogy a társaság négy mérnökségén keresztül 101 fővel látja el a téli feladatokat az 1640 kilométeres megyei közúthálózaton, 0–24 órás ügyeleti szolgálatban. A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás.


30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű dolgozik a megyében (fotó: Domján Attila)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2017–2018-as téli szezonban a Veszprém megyei közúthálózaton 30 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett öt rakodógép és kilenc, hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0–24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei kezdőkészleten 7968 tonna útszóró sóval, 120 ezer liter kalcium-klorid oldattal és 800 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival.

Ezenkívül a társaság idén a megelőző védekezésre is nagy hangsúlyt fektet: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulásának valószínűsége, ott a hófogó rácsok és hálók kihelyezését a szakemberek elvégezték, ez összesen mintegy 23 kilométernyi útszakaszt érint.


Országosan közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán (fotó: Domján Attila)

Mindent figyelembe véve ugyanakkor a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén az országos közúthálózaton is téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.