2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

Terror New Yorkban: Az Iszlám Állam nevében követték el a merényletet

A merénylő a gépkocsijában talált angol és arab nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozattal és 12 súlyos sérülttel járó gázolásos merényletet kedden New Yorkban. A tettes üzenetében a dzsihadista terrorszervezet éltette; azt írta: “az Iszlám Állam örökké létezni fog.”

Magyar áldozatról vagy sérültről továbbra sem tudni.


A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították. Az üzbég származású 29 éves férfi 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt és Uber sofőrként dolgozott. Tettét heteken át tervezte, a tömeges gázoláshoz használt kisteherautót ugyanakkor csak egy órával a merénylet előtt bérelte.

Saipov a Világkereskedelmi Központ közelében ütött el egy bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat, majd összeütközött egy iskolabusszal. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték, jelenleg kórházban ápolják.


Az elgázolt sérültek közül szerdán négy állapota még mindig válságos volt, bár stabil.

New Yorkban 2001. szeptember 11-e óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény.

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte: a férfi fél éve dolgozott a cégnél, mintegy 1400 alkalommal szállított utast, panasz nem érkezett rá.

Egy belügyi forrás szerint nincs jele annak, hogy Saipov közvetlen kapcsolatban állt volna az Iszlám Állammal.

A férfi egy ismerőse, Mirrakhmat Muminov azt mondta, hogy szinte mindig dolgozott, társaságba nem járt.

“Saipov magától lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, amit nehezen tehetett volna meg hazájában, Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása” – mondta Muminov, aki szerint Saipov nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban, kevés barátja volt, angoltudása gyenge, visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív.

“Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen országunkba!” – szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump elrendelte a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok ellenőrzésének szigorítását.

“A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben” – írta az elnök.

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását – közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében.

A hatóságok ismeretei szerint a New Yorkot nem fenyegeti terrorveszély – közölte szerdán sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere. A külföldi halálos áldozatokról szólva – akik Németországból, Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak – a polgármester leszögezte: “mindörökre New York polgárai” maradnak.

Andrew Cuomo New York állam kormányzója bejelentette, hogy a hétvégi New York-i maratoni futást a merénylet ellenére megtartják.

Külföldi vezetők sora ítélte el szerdán a terrortettet, többek közt Theresa May brit, Edouard Philippe francia miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke. Moszkvában a Kreml szóvivője tragikusnak és embertelennek nevezte a New York-i terrortámadást, és együttérzéséről biztosította az amerikai népet.

Noha Irán és Donald Trump amerikai elnök között feszült a viszony, mert Trump legutóbb nem volt hajlandó igazolni a hathatalmi nukleáris megállapodás betartását Irán részéről, Teherán is részvétet nyilvánított a támadás áldozatainak. Elítélte a támadást Törökország, valamint Szaúd-Arábia és több más Perzsa-öböl menti arab ország is.

Részvéttáviratot küldött Áder János magyar köztársasági elnök is Donald Trumpnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar érintettről. Mint mondta, harmincegyen regisztráltak konzuli védelemre, azonban feltehetőleg ennél jóval több magyar tartózkodik a városban, a regisztráltakat megkeresték, és mindannyian jól vannak.

Megjegyezte: a New York-i támadás világosan mutatja, hogy a terrorfenyegetettség globális jelenség.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek