2019. január 16., szerda
Gusztáv

Tech

Tiszta sci-fi lesz ez a jövőre debütáló bukósisak – Videó!

Csak idő kérdése volt, hogy mikor dobnak piacra egy olyan bukósisakot, amely alapjaiban már a jövő technológiáját használva segíti a motorost a különféle balesetek elkerülésében. Nos, ez a projekt a CrossHelmet névre hallgat, ami azt ígéri, hogy 2018-ra elhozza nekünk a bukósisakok Rolls Royce-át.

A megvalósításához szükséges pénzt közösségi finanszírozással kalapozták össze a Kickstarteren, ahol akkora fantáziát látnak benne az emberek, hogy már a szükséges összeg háromszorosa is összegyűlt. Ennyit a háttér-információkról, most pedig nézzük, mitől is lesz sci-fibe illő ez a sisak.


/Fotó: crosshelmet.com

A védőeszköz dizájnja annyira jól sikerült, mintha egy Star Wars- vagy egy új Tron-film forgatási kelléke lenne. Ám ez a bukósisak több, mint egy kellék. Az oldalán található LED-es csíkok arra szolgálnak, hogy még észrevehetőbbé tegyék a motorost a forgalomban, és persze látványnak sem utolsó megoldás. Az egyik legütősebbnek tűnő fejlesztés a head-up display, vagyis a látóterünk elé vetített kijelző, amely GPS iránymutatására, az akkumulátor töltöttségi állapotának és mobiltelefonunk állapotának visszajelzésére és persze a hátrafelé néző kamera képének mutatására (is) szolgál.

/Fotó: crosshelmet.com

A sisak hátuljába beépített széles látószögű, 170 fokos kamerával a motorosnak a saját látószögével együtt teljes, 360 fokos láthatóságot biztosít. A tervezőmérnökök egyébként nem csak a szemünkre, a fülünkre is „hallgattak”. Egy olyan rendszert építettek be, amivel kedvünkre szabályozhatjuk, hogy milyen zajok jussanak be és milyen erősséggel. Telefonunkkal – miután Bluetoothon keresztül csatlakozott a CrossHelmetez – olyan lehetőségekhez férünk hozzá, mint a hangvezérlés vagy éppen egy csoportos beszélgetés kezdeményezése. Így bárkivel könnyen megoszthatunk útvonalakat, helyeket, fotókat vagy videókat, amelyeket a sisak oldalába épített érintős felületen keresztül kezelhetünk.


/Fotó: crosshelmet.com

A sok energiát igénylő technikai újítások miatt természetesen egy akkumulátort is el kellett rejteni a fejvédőben, amely a cég szerint egy feltöltéssel hat–nyolc órán keresztül működőképes, ráadásul lyukadás, gyulladás és robbanásbiztos, még komoly fizikai behatás esetén is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.