EUR: 343,43 Ft
CHF: 315,86 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

PR

Tizenhárom fürdőgatyás megríkatta az országot

Ki ne emlékezne a 2004-es athéni olimpia férfivízilabda-döntőjére? Arra, hogy Sydney után újabb ötkarikás aranyérmet nyertek a Kemény-legények, azt a Szerbia–Montenegrót fektették két vállra, amely később oly sok borsot tört az orrunk alá.

Sporttörténelmünkben sajnos inkább azok az események vannak túlsúlyban, amelyek során már-már megnyert párharcokat, finálékat veszítettünk el. Lásd az 1954-es labdarúgó-vb döntőjét, vagy egy közelmúltbeli példa: tavaly a Veszprém kilencgólos előnyét nem tudta győzelemre váltani a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája döntőjében.


A 2003-as, 2004-es esztendő a magyarok egyértelmű fölényét hozta a pólóban. Az olimpia előtti évben nyert vb-t az olyan világklasszisokkal felálló csapat, mint Kásás Tamás, Benedek Tibor vagy éppen Biros Péter és Kiss Gergely. Az athéni döntőig hatszor találkoztunk a szerbekkel, akik mindössze egyszer verték meg a Kemény Dénes szövetségi kapitány által dirigált csapatot. Mi több, az olimpia csoportmérkőzésén is leckét adtunk Vladimir Vujaszinovicéknak, hiszen 6-4-re nyertünk.

A drámai fordulat a 2004. augusztus 29-i fináléra maradt, amikor a többezres magyar szurkolótábor szinte bénultan figyelte, amint a hozzá hasonlóan bénult csapat szenvedett, és Szerbia–Montenegro percek alatt 3-0-ra elhúzott. S most forduljunk az újságírónál autentikusabb forráshoz, Kiss Gergelyhez, aki Életem a vízilabda című önéletrajzi regényében így írt: „…láttam a lelátón a szerb államelnököt, Borisz Tadicsot. Láttam, ahogy vigyorog, ahogy összepacsizik a mellette ülővel. Ott és akkor azt mondtam magamnak: nem, nem és nem! Nem fogjuk elveszíteni, nem akarom megadni neki ezt az örömöt!”


/Fotó: MTI – Illyés Tibor

S csodák csodája, magára talált a csapat, amelyet nemhogy jóllakottá, inkább még éhesebbé tett a Sydney-ben szerzett első olimpiai arany, és még többre vágytak, és felálltak a padlóról. S ugyan a szerbek újra elmentek 7-5-re, ám onnantól kezdve nem volt megállás, Kiss Gergely negyedik góljával 8-7-re módosult az állás, és az ellenfélen már az sem segített, hogy 16 másodperccel a vége előtt emberelőnyhöz jutottak. Nem éltek vele, és minden magyar szívéből szólt a kommentátor, Hajdú B. István, amikor a győzelem perceiben azt mondta: „Sohasem gondoltam volna, hogy tizenhárom fürdőgatyás férfitól elsírom magam.”

Kapcsolódó Cikkek

  • Ajándékozás extra figyelemmel 

    Ajándékozás extra figyelemmel 

    Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.

  • Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    2019-ben a TV2 Csoport mindhárom célcsoporton vezet az RTL Magyarországgal szemben, így a legnézettebb csatornaportfólió a január 1-től december 11-ig tartó időszakban. Ha a megnyert napok számát vizsgáljuk a TV2 Csoport idén 346 napból 222-t nyert meg az RTL Magyarország 124 napjával szemben.