EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Békéscsaba

Tizenötmilliárddal segíti a kormány a várost

November elején megjelent az a kormányhatározat, amely szerint Békéscsaba több mint bruttó 15 milliárd forint fejlesztési forrást kap. Ez meghaladja azt az összeget, amit a város az Európai Uniótól kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a teljes hétéves uniós fejlesztési ciklus alatt.

Orbán Viktor miniszterelnök úr és Szarvas Péter polgármester 2016. április 26-án írta alá a Modern Városok Program együttműködési megállapodást, amelynek egyik fejlesztési célterülete Békéscsaba energetikai programjának kialakítása, korszerűsítése. Számtalan egyeztetés és közös munka eredményeként sikerült kidolgozni azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyeket a kormány finanszírozásra érdemesnek talált.


Naperőmű, energiatároló és -szabályozó központ kialakítása

Békés megyében a napsütéses órák száma kiemelkedő országos és európai viszonylatban is. Ezt az energiaforrást naperőművekkel lehet a lakosság szolgálatába állítani. A Magyar Villamos Művek Zrt.-vel együttműködésben a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával nem csupán naperőművek létesülnek a városban, hanem olyan energiatároló és -szabályozó központot is létrehoznak, amely képes lesz a napsütés időszakban termelt áramot akkor rendelkezésre bocsátani, amikor arra szükség van. A teljes fejlesztés megvalósítása mintegy bruttó 8,6 milliárd forintba fog kerülni, amelyhez az önkormányzat több mint 6 milliárd forint forrást használhat fel a kormányhatározat szerint.


Közvilágítási korszerűsítési program

Ebből a forrásból be lehet fejezni a már korábban megkezdett közvilágítási korszerűsítési programot. A modern, LED-es fényforrással üzemelő lámpatestek nemcsak hogy kevesebbet fogyasztanak, de a jobb megvilágítással növelni fogják a közbiztonságot is. Az új lámpatesteken térfigyelő kamerák, mozgásérzékelők vagy wifiszolgáltatást nyújtó eszközök is elhelyezhetők lesznek. A város egészét felölelő fejlesztésre bruttó 1,8 milliárd forintot hagyott jóvá a kormányhatározat.

Geotermikus hőenergia előállítása

Békéscsaba városa alatt hatalmas geotermikus erőforrások állnak rendelkezésre, de eddig ezt csak az Árpád Fürdő esetében lehetett kihasználni. Most egy új, termálvizet termelő kút fúrására érkezik forrás, amely el fogja látni a város jelenlegi és jövőbeli sportlétesítményeit és egyéb intézményeit hőenergiával. A fejlesztés fűtésre és használati meleg víz előállítására egyaránt alkalmas lesz a rendszerbe kötött intézmények esetében. A geotermikus projekt megvalósításához közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesül az önkormányzat.

Nyolc elektromos autóbusz beszerzése, garázs és utastájékoztató rendszer kialakítása

Minőségében fog megújulni a tömegközlekedés is a városban. A legforgalmasabb belvárosi útvonalakon környezetkímélő és halkabb autóbuszok fognak járni. A projekt során nyolc elektromos autóbusz beszerzésére lesz lehetőség, megépül számukra egy új buszgarázs és fejleszthető lesz az utastájékoztatási rendszer is. Az elektromos buszközlekedés kialakítására bruttó 4,1 milliárd forintot szavazott meg a kormány.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.