2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Több mint öt éve nő a foglalkoztatottak száma

Már 64 hónapja, azaz több mint öt éve nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva elmondta: a kedvező eredmények mögött számtalan foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedés volt. Az egyik legjelentősebb programnak a munkahelyvédelmi akciót nevezte, a program jelenleg több mint 900 ezer ember foglalkoztatását segíti elő, azzal, hogy jó néhány száz milliárd forint adókedvezményt hagyott a munkaadóknál, amit fejlesztésekre, vagy béremelésekre fordíthattak.


Kitért arra is, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma is, ami megfelel a minisztérium szándékainak, hogy az élesedő munkaerőpiaci helyzetben a közfoglalkoztatottak közül minél többen helyezkedjenek el az elsődleges munkaerőpiacon.

Cseresnyés Péter kiemelte: 2010-hez képest már 735 ezerrel dolgoznak többen, és bíztatónak nevezte azt is, hogy a versenyszféra már 560 ezerrel több dolgozót foglalkoztat. Az NGM szeretné, ha 70 százalék fölé nőne a foglalkoztatottság, van még tartalék a munkaerőpiacon – tette hozzá.


A Nemzetgazdasági Minisztérium a foglalkoztatottsági adatok elemzéseként kiadott közleményében azt emelte ki, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Hét év alatt a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 68,7 százalékra javult, a munkanélküliségi ráta pedig 11,5 százalékról 4,0 százalékra esett vissza.

A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a minisztérium a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számít a következő időszakokban. A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, a beruházások dinamikus emelkedése, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása – zárul az NGM közleménye.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.