EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,28 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Hódmezővásárhely

Több száz gyerek utazhat Erdélybe

Hódmezővásárhelyen az országban egyedülálló módon immár második éve valamennyi érettségi előtt álló középiskolás diák Erdélybe látogat, hogy megismerje az erdélyi magyar közösségeket és azokat a páratlan természeti, kulturális és történelmi értékeket, amelyeket a trianoni békediktátum elszakított Magyarországtól.

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult, céljaként pedig azt tűzte ki, hogy a Kárpát-medencei magyarságot támogassa a hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban, kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. Tavaly országosan 13 500 középiskolás diák utazott Erdélybe a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően. Idén a kiránduló középiskolák száma 400 fölé emelkedik, és több mint 16 ezer diák fogja átlépni az országhatárt.


A programról Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, dr. Grezsa István kormánybiztos és Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója számolt be

A kezdeményezés Hódmezővásárhelyen 2016-ban indult, és öt középiskola, a Németh László, a Bethlen, a Gregus, az Eötvös és a Corvin vett, illetve vesz részt benne, tavaly 354 tanulóval, 2017-ben pedig 392-re nőtt az utazók száma. Az idén még két csoport fog kilátogatni Csehétfalvára és környékére.

A csaknem 400 hódmezővásárhelyi diák a magyar nép történelmének megismerését és a magyar–magyar kapcsolatok erősítését szolgáló Határtalanul program keretében, a kormány támogatásával és a Rákóczi Szövetség szervezésében ingyenesen vehet részt az utazáson.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.