EUR: 348,60 Ft
CHF: 325,85 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb XXI.kerület

Tóth II. József és Czibor Zoltán példakép a mai fiatal focisták számára

Felavatták a Tóth II. József és Czibor Zoltán labdarúgók pályafutásának emléket állító egész alakos bronzszobrot a Béke téren, a Csepel Stadion bejáratánál. Az emlékmű Budahelyi Tibor és Lelkes Márk szobrászművész alkotása. Az emlékművet Krammer András diakónus szentelte fel.

Borbély Lénárd polgármester az avatóünnepségen bejelentette: az önkormányzat kész visszavenni a Csepel SC Alapítvány tulajdonában lévő sportlétesítményt, hogy a kerületben újra fellendítsék a sportéletet. Orbán Viktor miniszterelnök levélben üdvözölte az emlékmű felállítását. Az ünnepségen részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Kontúr Pál és Wittner Mária, Csepel díszpolgárai, valamint Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó. Az emlékművet velük közösen leplezte le Mester Emilné, született Czibor Zsuzsanna és Tóth József.


Czibor Zoltán és Tóth II. József is a legendás Aranycsapat tagja volt, amely világraszóló győzelmeket aratott az ötvenes években. Egy ideig együtt futballoztak a Csepelben, később Czibor Zoltán másik csapathoz igazolt. Barátságuk azonban megmaradt. Tóth II. József végig a Csepelben játszott, bajnoki címet szerzett. A két legendás labdarúgó Csepel és Budapest díszpolgára.

Borbély Lénárd avatóbeszédében kiemelte: a két legendás csepeli labdarúgó példaképe lehet a mai fiatal focistáknak.

– Bozsi bácsi a „rongylábú” Czibor Zoltánnal volt a legjobb viszonyban, ezt tükrözi a közös szobruk is. Emlékművük a szebb napokat megélt Csepel Stadion előtt áll. Megújult a Béke tér környezete is a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársainak köszönhetően. Csepel önkormányzata sportbarát, ezért hozta létre és támogatja a Csepel Utánpótlás Sportegyesületet. Az önkormányzat azon van, hogy Csepel labdarúgócsapatát ismét naggyá, sikeressé tegye. Weiss Manfréd gyáros annak idején azért létesítette a sporttelepet, hogy a csepeliek sportolhassanak ott – jelentette ki Borbély Lénárd. A polgármester hozzátette, a Béke téri sporttelepen nem fognak lakóparkot építeni.

– Bízom benne, hogy a stadion és a sportlétesítmények visszakerülnek az önkormányzat tulajdonába. Ha ez megtörténik, ígérem, hogy fejlesztések indulnak el, és a csepeli sport csillaga ismét fényes lesz – mondta.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő Orbán Viktor köszöntőlevelét tolmácsolta. Idézte, hogy az országot erősíti, ha vannak példaképei. A magyar nemzet sokat köszönhet az Aranycsapatnak, mert a legendák megmutatták akaraterejüket, szorgalmukat, amivel diadalt arattak. Büszkévé tették a hazát. Czibor Zoltán és Tóth II. József bizonyították, hogy a magyarok nagyra hivatottak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.