2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Tovább folyik az acsarkodás a baloldalon

Elegük lett a budapesti szocialistáknak a teszetoszaságból. Azzal az ultimátummal mentek neki saját pártjuk elnökségének, hogy a december 9-i kongresszusra valósuljon meg az ellenzéki összefogás, és nevezzék meg a közös miniszterelnök-jelöltet is. Közben a zoom.hu már arról ír, hogy összeállt a demokratikus ellenzék 106 egyéni jelöltjének listája, amit Molnár Gyula azonnal meg is cáfolt.

Megvalósuló ellenzéki összefogásról cikkezik a Tarjányi Péter fémjelezte zoom.hu. Talán sokan emlékeznek rá, hogy az elmúlt hetekben, sőt hónapokban jó néhányszor lehetett arról olvasni, hogy megegyezett egymással az MSZP és a DK, ám utóbb ezt mindig megcáfolta valaki. Most éppen Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a  DK elnöke (b-j)
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A  zoom.hu információi szerint tízből hat helyen a Magyar Szocialista Párt (MSZP), négy helyen a Demokratikus Koalíció (DK) állíthatna saját vagy „vendégjelöltet” az egyéni körzetekben a választáson, a 106 körzetet ennek alapján osztanák fel 62:44 arányban. A lap azt írja: a 106 fős listán helyet kap az Együtt–PM szövetség, és akár az LMP két társelnöke ellen sem indul senki. A Magyar Liberális Párt elnökét az MSZP, a Moma vezetőjét pedig a DK feladata a parlamentbe juttatni.

Mindezt Molnár Gyula egy közleményben cáfolta:

– Még nincs hivatalos megállapodás az MSZP és a DK között, tehát aláírt képviselőjelölti lista sem létezik. A tárgyalások előrehaladtával, a folyamat végéhez közeledve egyre több a találgatás és a befolyásolási kísérlet. Aki tehát listát hozott nyilvánosságra, és azt tényként kezeli, annak nem a tájékoztatás, hanem a politika befolyásolása a célja – írta az MTI-nek a szocialisták elnöke.

Közben világosan látszik, hogy a cicaharc tovább folytatódik a balliberális oldalon, sőt immár az MSZP-n belül is.

– Ne várjon tovább az elnökség, decemberben álljanak elő a közös miniszterelnök-jelölttel! – követelik a zoom.hu birtokába került határozatukban a fővárosi szocialisták. Ezzel azonban nem elégednének meg, a közös ellenzéki lista elfogadását is akarják a december 9-i MSZP-kongresszusra.

Tehát miközben a 106 egyéni jelöltről sem sikerült megállapodni, a fővárosi MSZP közös listát és miniszterelnök-jelöltet akar, amit viszont a DK elutasít. Így hiába állapodnak majd meg az egyéni körzetekről, maradnak jócskán ellentétek a baloldalon.

Ezek után az sem meglepő, hogy a napokban Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Radikális Európai Demokraták (RED) néven új mozgalmat hirdetett. A szegedi politikus aznap mondott le a párt alelnöki posztjáról, amikor Botka László szegedi polgármester hasonlóan tett, és bejelentette, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.


Kapcsolódó Cikkek