EUR: 350,61 Ft
CHF: 331,48 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Belföld

Tudta? Ezekre kell figyelni télen az autónknál

Bár az időjárás egyelőre kegyes hozzánk, ez azonban nem jelenti azt, hogy már ne kellett volna felkészíteni autónkat is a zord télre. Sajnos még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, ráérnek a nyári gumi lecserélésével, vagy ami még rosszabb, nem is tesznek téli gumit autójukra. Ez pedig nem csak a saját de mások életét is veszélyezteti, hiszen a nem megfelelő gumiabroncs használatával fokozottan balesetveszélyes a közlekedés.

Ennek kiszűrése érdekében szerdán és csütörtökön összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre.


Hiszen a fagyos téli szezon beköszöntével minden megváltozik. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, az elindulás és kanyarodás is nehezebb. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását. A hideg időjárás beköszönte előtt kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, az esedékes karbantartások elvégzése a biztonságos közlekedés érdekében.

Amikor a hőmérő higanyszála 7 Celsius-fok alá esik le kell cserélni a téli gumikat. Fontos tudni, hogy azokon a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter.


A biztonságos közlekedés érdekében indul az kétnapos ellenőrzés. A szakemberek a személygépkocsik esetében a megállított járművek gumiabroncsai időszaknak való megfelelőségét, műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát, a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket vizsgálják az akcióban.

Az ellenőrzött gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli jármű üzemeltetés általános feltételeiről, a kifogásolható, de még nem szabályszegő mértékben leromlott állapotú járműegységek további használatának kockázatairól. A novemberben is nyári gumiabroncsokat használók figyelmét felhívják a csere időszerűségére.

Egy kis statisztika

Egyre inkább úgy tűnik a magyar sofőrök is jobban örülnének, kötelezővé tennék a téli gumi használatát. A Vredestein által készített felmérésben a sofőrök 75 százaléka szeretné, ha kötelezővé tennék a téli gumi használatát. Az elmúlt évekhez képest pedig már gondoskodott a megfelelő gumiabroncs feltételéről. A magyar autósok 68 százaléka már októberben megoldotta a téli gumi cseréjét.

Fontos

Piszkosan ne tegyük el a levett gumikat! Előtte alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt a garázs hátsó részébe kerülnek.

A többit már a szervizre lehet bízni. Érdemes évente egyszer egy állapotfelmérés erejéig felkeresni a szerelőnket, szervizünket. Ha elhanyagoljuk és nem törődünk az autó műszaki állapotával, a későbbiekben sokkal költségesebb lehet kijavíttatni a hibákat, kicseréltetni az elromlott alkatrészeket.

A szakemberek egy ilyen állapotfelmérés során ellenőrzik a fékeket és a futóművet, a motorteret – szivárgás, folyadékszintek, akkumulátor töltöttsége –, a világítást, esetleg a vezérlőegység hibatárolóját, valamint a gumik állapotát, profilmélységét is.

Eddig ezeket a járgányokat tesztelte a Lokál:

Kapcsolódó Cikkek