EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,58 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Tudta? Ezekre kell figyelni télen az autónknál

Bár az időjárás egyelőre kegyes hozzánk, ez azonban nem jelenti azt, hogy már ne kellett volna felkészíteni autónkat is a zord télre. Sajnos még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, ráérnek a nyári gumi lecserélésével, vagy ami még rosszabb, nem is tesznek téli gumit autójukra. Ez pedig nem csak a saját de mások életét is veszélyezteti, hiszen a nem megfelelő gumiabroncs használatával fokozottan balesetveszélyes a közlekedés.

Ennek kiszűrése érdekében szerdán és csütörtökön összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre.


Hiszen a fagyos téli szezon beköszöntével minden megváltozik. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, az elindulás és kanyarodás is nehezebb. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását. A hideg időjárás beköszönte előtt kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, az esedékes karbantartások elvégzése a biztonságos közlekedés érdekében.

Amikor a hőmérő higanyszála 7 Celsius-fok alá esik le kell cserélni a téli gumikat. Fontos tudni, hogy azokon a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter.


A biztonságos közlekedés érdekében indul az kétnapos ellenőrzés. A szakemberek a személygépkocsik esetében a megállított járművek gumiabroncsai időszaknak való megfelelőségét, műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát, a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket vizsgálják az akcióban.

Az ellenőrzött gépkocsik vezetőit tájékoztatják a téli jármű üzemeltetés általános feltételeiről, a kifogásolható, de még nem szabályszegő mértékben leromlott állapotú járműegységek további használatának kockázatairól. A novemberben is nyári gumiabroncsokat használók figyelmét felhívják a csere időszerűségére.

Egy kis statisztika

Egyre inkább úgy tűnik a magyar sofőrök is jobban örülnének, kötelezővé tennék a téli gumi használatát. A Vredestein által készített felmérésben a sofőrök 75 százaléka szeretné, ha kötelezővé tennék a téli gumi használatát. Az elmúlt évekhez képest pedig már gondoskodott a megfelelő gumiabroncs feltételéről. A magyar autósok 68 százaléka már októberben megoldotta a téli gumi cseréjét.

Fontos

Piszkosan ne tegyük el a levett gumikat! Előtte alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt a garázs hátsó részébe kerülnek.

A többit már a szervizre lehet bízni. Érdemes évente egyszer egy állapotfelmérés erejéig felkeresni a szerelőnket, szervizünket. Ha elhanyagoljuk és nem törődünk az autó műszaki állapotával, a későbbiekben sokkal költségesebb lehet kijavíttatni a hibákat, kicseréltetni az elromlott alkatrészeket.

A szakemberek egy ilyen állapotfelmérés során ellenőrzik a fékeket és a futóművet, a motorteret – szivárgás, folyadékszintek, akkumulátor töltöttsége –, a világítást, esetleg a vezérlőegység hibatárolóját, valamint a gumik állapotát, profilmélységét is.

Eddig ezeket a járgányokat tesztelte a Lokál:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.