EUR: 318,59 Ft
CHF: 274,16 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Program V.kerület

Új helyen a Belvárosi Közösségi Tér

Belváros önkormányzata átadta a nyugat-európai színvonalú, műemléképületben kialakított Belvárosi Közösségi Tér helyiségeit. Mostantól közel 600 négyzetméteren foglalkozhatnak majd az intézmény szakemberei a családokkal, és mindenkit várnak majd a különleges eszközökkel és játékokkal felszerelt Baba-Mama kávézóban.

2015 telén alig néhány csoporttal, kísérleti jelleggel indult útjára az Aranytíz Kultúrház termeiben a Belvárosi Közösségi Tér szolgáltatásaival. Rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy ezekre, a családok egyben tartására irányuló foglalkozásokra a kerületben nagy igény mutatkozik, így kevesebb, mint két év alatt a programok száma már meghaladta az egy tucatot. Belváros Önkormányzata látva és felmérve az igényeket, úgy döntött, hogy állandó helyet biztosít az intézmény számára, amelyből így valódi közösségi tér lehet, és második otthonává válhat az itt élő családoknak. Az intézmény helyiségeinek kialakítása során a magas minőség mellett az egészséges környezet, a biztonság és a tartósság szempontjai érvényesültek.


A Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. Kerületi Önkormányzat missziója egyedülálló Magyarországon, ugyanis számos intézkedéssel gondoskodnak arról, hogy nemcsak megtartsák, hanem idevonzzák a családokat. Születéskor babacsomaggal ajándékozzák meg az újszülötteket, helyi életkezdési támogatást biztosítanak, a családok életében fontos eseményekhez Erzsébet-utalvánnyal járulnak hozzá, továbbá az adott életkor igényeinek megfelelően az ajánlott védőoltások költségeinek átvállalásával, tankönyvtámogatással, iskolai füzetcsomaggal, a közösségi közlekedési bérlet költségének finanszírozásával, tanulmányi ösztöndíjakkal segítik a családokat. A közterületi fejlesztések során is mindig szem előtt tartják a családok érdekeit, emiatt törekednek minél több zöldfelület kialakítására, parkok, játszóterek állandó karbantartására, megújulására. A közösségi élményekkel való feltöltődés érdekében pedig rendszeresen szerveznek családi programokat, például a Családi Piknik és a Belvárosi Fesztivál alkalmával vagy a közelgő adventi időszakban a Gyertyagyújtó- és Szent Miklós Napi Ünnepség. Ezen kívül a gyerekek egészségének megóvása érdekében sószobákat alakítottak ki számos belvárosi óvodában és teljesen megújult a Szemere utcai Iskola.

Ezen intézkedéseknek köszönhetően változott a kerület korfája is: miszerint a 0-18 korosztály létszámának tekintetében folyamatos emelkedés figyelhető meg, 2017-ben 239 fővel nőtt a gyermekek száma a 2015-ös adatokhoz képest.


A Belvárosi Közösségi Tér csodaszép, felújított műemlék épülete egész napos nyitva tartással, baba-és gyermekbarát kávézójával, családi játszószobával, számtalan érdekes programmal, gyönyörű, modern környezetben várja a látogatókat.

Hétfőtől a Belvárosi Közösségi Tér minden V. kerületi lakos számára szabadon látogatható, programjai ingyenesen igénybevehetőek. Cél, hogy olyan közösségi színteret biztosítsanak, amelyben találkozások jönnek létre a családok, a gyerekek, a hasonló élethelyzetben lévők, az idősek és a fiatalok, a társaságra, kikapcsolódásra, tartalmas elfoglaltságra vágyók között. Szeretnének hidat teremteni a kerület különböző korú lakói között, és segíteni abban, hogy az élet számtalan területén megterhelt, kihívásokkal szembesülő családok, és az egyedülálló szülők is hatékony módon tudjanak megküzdeni hétköznapi feladataikkal, élethelyzeteikből adódó nehézségeikkel.

Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester, szociálpolitikus a szolgáltatásfejlesztést két okkal indokolja, egyrészt segíteni kívánják a gyermekek korai szocializációját, másrészt csökkenteni szeretnék a válások magas számát. Ezek a szolgáltatások az édesanyák gyermek és munkavállalásának összeegyeztethetőségét segítik.

A Belvárosi Közösségi Tér már a várandósság kezdetétől támogatja a családokat, évente több alkalommal megtartják a gyermeket tervező és váró szülőpároknak szóló csoportot, a Pocak klubot, amelynek elsődleges célja a párkapcsolat felkészítése a gyermekvállalásra. A szolgáltatások kialakítása során külön figyelmet szentelnek az apák fontos és aktív szerepvállalásának a család életében és a gyermeknevelésben, ennek érdekében indítják útjára az Apa Akadémia előadásait és workshopjait is az intézményben. Az egyedülálló időszakos gyermekfelügyelettel abban szeretnének segíteni, hogy a szülők könnyebben elintézhessék mindennapi feladataikat, vagy saját magukra fordítható időt kapjanak.

Az édesanyákat a Totyogó baba-mama klubbal támogatják abban, hogy új kapcsolatokat építsenek, választ kapjanak kérdéseikre, majd ahogy a gyerekek növekednek, a szülő-gyerek kapcsolatot, és a gyermekek megfelelő fejlődését a különböző foglalkozások széles palettájával segítik. Ilyen a zenés Ringató foglalkozás, a legkisebbek mesecsoportja a Kismaszat csoport, majd a Belvárosi Meseműhely és a különböző korosztályoknak szánt gyermekpszichodráma csoportok. A foglalkozások kialakításánál fontos szempont volt, hogy azok egymásra épüljenek, egészen pici kortól kisiskolás korig egy teljes ívet mutatva meg a gyermekek életében. Az intézmény szakembereinek egyik legfontosabb eszköze a mese, többen közöttük képzett meseterapeuták. Ennek köszönhetően indítanak majd mesecsoportot édesanyák számára, és elindul a felnőtteknek szóló Világjáró Mesekör is. A gyermekek fejlődését innentől többféle mozgásfejlesztéssel is segítik majd, ennek érdekében külön mozgásfejlesztő szobát alakítottunk itt ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

  A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

   A főváros nyári, Dunához kapcsolódó kulturális és sportrendezvényeiről: a Szabihídról, Szabad Tér Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. évadjáról, a Dunapest Fesztiválról, valamint a Budapest Urban Games – városi sportok fesztiváljáról számoltak be a humán főpolgármester-helyettes mellett a projektgazdák ma a Bálna Budapestben megrendezett sajtótájékoztatón.

 • VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  Magyar fiatalokért kampányol a Dj Duó a Balaton Soundon Szövegértési nehézséggel küzdő magyar gyerekek segítéséért kampányol a Balaton Sound támogatásával a Zamárdiban idén fellépő The Chainsmokers duó.

 • Újabb hedonista partit ad Pásztor Anna

  Újabb hedonista partit ad Pásztor Anna

  A Hedonista olyan exkluzív party-sorozat, amelyet Pásztor Anna, a népszerű és merész popdíva álmodott meg. A különleges hangulatú, minőségi produkciókkal teli, immár harmadik Hedonista Party központi témája az ízléses erotika területeinek bemutatása a művészet eszközeivel – minőségi és tartalmas szórakozás, amely a titkon bennünk lappangó vágyaknak a művészet eszközeivel teremt teret és elégít ki azokat.

 • A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd három év után visszatér Magyarországra. Napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute showja november 20-án a Barba Negra Music Club színpadán lesz látható és hallható.