2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Zalaegerszeg

Újabb bravúr! Mányoki Attila Afrikáig úszott

„Megérkeztem, átértem, megcsináltam! November 2-án délután 12 óra 35 perckor megérintettem Afrika partját. Valamivel kevesebb, mint 16 kilométert 4 óra 9 perc alatt tettem meg a spanyolországi Tarifa partjától a marokkói Cires pontig, és ezzel 617. sikeres átúszóként teljesítettem a Gibraltári-szoros átúszását! A legfontosabb, hogy a szikla érintésével egy állomást teljesítettem a nagy célom eléréséhez. Hat állomást a hétből” – írta boldogan közösségi oldalára Mányoki Attila sikeres hosszútávúszónk.

– A Cook–szoros után más volt a Gibraltári-szoros átúszása?


– A kezdetektől fogva éreztem, hogy a magam szintjén nem okozhat problémát. A két helyszínnel idén az Ocean’s Seven sorozat 5. és 6. állomását teljesítettem. A két megmérettetés közül a Cook-szoros sokkal kockázatosabb volt, a távolság és a körülmények miatt is, illetve mert a cápák is ott úszkáltak körülöttem, míg a Gibraltári-szoros átúszásánál már az elején úgy ítéltem meg, hogy jóval könnyebb lesz. A szokásos procedúrák mellett mindig is nyugodtan tekintettem erre a helyszínre. Nagyjából négy órát töltöttem a vízben, amíg átértem Afrikába és megérinthettem a sziklákat. A víz friss volt, számomra kellemes, a legmelegebb pontokon 19 Celsius-fokot mértünk,  közel 17 fokos volt az átlaghőmérséklete, míg az utolsó 4-5 kilométeren, Marokkó partjaihoz közeledve nagyjából 16 fokos volt. A szoros közepén időnként még szinte melegnek is éreztem az óceánt, de ahogy elkezdtünk közeledni az afrikai kontinenshez, egyre hűvösebb lett. Nem voltak óriási, vad hullámok, a hajóforgalom sem volt vészes, nyugodt volt a környezet, csak az utolsó egy kilométeren kezdett mozgolódni a vízfelszín.

– Többes számban beszéltél, idén nem egyedül úsztál?


– A kényszerhelyzet alakította így. Sajnos a helyszínt az azt megelőző hetekben úszásra alkalmatlan, nagyon kellemetlen időjárás jellemezte, így feltorlódtak az úszók. Mivel az adott hétvégével zárult az idei szezon – ami amúgy is meglehetősen kitolódott, hiszen október közepével be szokott fejeződni az átúszások ideje –, az azt megelőző időszakban mindössze két alkalommal volt megfelelő a időjárás a táv teljesítésére. Az idő rövidsége miatt kellett felvállalnom, hogy összeállok egy másik úszóval. Ment a számolgatás, hogy ki az, aki hasonló sebességet képes tartani, mint én. Zack egy amerikai srác volt, korábban már úsztunk együtt, és annak alapján arra gondoltam, hogy hasonló kaliber. Abban maradtunk, hogy jelezzük a szervező felé, hogy amennyiben úgy alakulnak a lehetőségek, akkor minket közösen is tud indítani. Ez a variáció nagyon kétélű tud lenni. Amennyiben valóban két egyforma képességű úszó áll össze, akkor egymást tudják segíteni, ha ez a képesség viszont eltérő, akkor hátrányt tud okozni, mert valakinek vissza kell fognia magát. Nekem nem volt segítőm, így azt a szerepet is az ő egyik embere oldotta meg. Sajnos éles helyzetben derült ki, hogy a sebessége jóval azalatt volt, mint amit normál esetben teljesítek, ezért  vissza kellett vennem kényelmesebbre a tempót, be kellett várnom a társamat az utolsó 200 méteren. A sportban nagyon fontos az emberség. A legfontosabb cél a siker volt, ezért vissza kellett vennem az egoizmusomból, hogy végigcsináljam, és hogy ez milyen idővel párosult, ebben az esetben el kellett fogadni.

– Találkoztál delfinekkel?

– Most nem úsztak túl közel a delfinek, csak jelezték a kíséretüket, ám egy kedves bálnacsalád viszonylag közel követni kezdett minket.

keretes:  Ocean’s Seven sorozat

 1. Ír-csatorna: Írország és Skócia között – 33,7 km
 2. Cook-szoros: az Észak-és Dél-szigetek között, Új-Zéland – 26 km
 3. Moloka’i csatorna: O’ahu és Moloka’i szigetek között, Hawaii – 42 km
 4. La Manche-csatorna: Anglia és Franciaország között – 34 km
 5. Catalina-csatorna: Los Angeles, California – 33,7 km
 6. Tsugaru-csatorna: Honsú és Hokkaido között, Japán – 19,5 km
 7.  Gibraltári-szoros: Európa és Afrika között – 14,4 km

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.