2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Veszprém

Ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament

November 6-án a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament. A megyei testületeket az Országos Diákparlament kérésének megfelelően évente hívják össze.

Az ülésnapot Némedi Lajos, a megyeszékhely alpolgármestere nyitotta meg. A politikus hangsúlyozta: a diákparlament teret ad arra, hogy a köznevelés szereplői: a diákok és a felnőttek megbeszéljék közös ügyeiket.


Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a diákokat (fotó: Domján Attila)

Hozzátette: a demokrácia alapja a parlamentarizmus, a résztvevőknek fontos észben tartaniuk, hogy az ülésen nemcsak a saját véleményüket kell hangoztatniuk, hanem képviselniük kell az őket delegáló iskola minden tanulóját is.

Évente hívják össze a megyei diákparlamenteket (fotó: Domján Attila)

Az ülés levezető elnöke, Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester beszámolt az év elején megrendezett Országos Diákparlamentről, ahol ő házigazdaként volt jelen, hiszen az ülést Székesfehérváron rendezték meg.


A diákok iskolatársaikat is képviselik, amikor szavaznak (fotó: Domján Attila)

Az Országos Diákparlament a 90-es évek óta létező fórum az általános és középiskolások számára, ahol az oktatásügy döntéshozóival érdemben tárgyalhatnak és javaslataikkal befolyásolhatják az iskolák mindennapjait. A diákok által megfogalmazott ajánlásokat a mindenkori kormányzat igyekszik figyelembe venni. Az idei ülésen nagy vita bontakozott ki, mely során a résztvevők egy ötvenpontos ajánlást fogadtak el – ennek egyik eleme volt az Országos Diáktanács létrehozása, ami a diákparlamenti ülések közötti időszakban is képviseli a tanulóifjúságot, és rendszeresen egyeztet a köznevelést működtető minisztériummal. Szintén ekkor dőlt el, hogy a megyei diákparlamenteket az Országos Diákparlament ülésszakai között is éves rendszerességgel összehívják, hogy élő kapcsolat alakuljon ki az Országos Diáktanács és az egyes megyék tanulói között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.