EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,91 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Veszprém

Ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament

November 6-án a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában ülésezett a Veszprém Megyei Diákparlament. A megyei testületeket az Országos Diákparlament kérésének megfelelően évente hívják össze.

Az ülésnapot Némedi Lajos, a megyeszékhely alpolgármestere nyitotta meg. A politikus hangsúlyozta: a diákparlament teret ad arra, hogy a köznevelés szereplői: a diákok és a felnőttek megbeszéljék közös ügyeiket.


Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a diákokat (fotó: Domján Attila)

Hozzátette: a demokrácia alapja a parlamentarizmus, a résztvevőknek fontos észben tartaniuk, hogy az ülésen nemcsak a saját véleményüket kell hangoztatniuk, hanem képviselniük kell az őket delegáló iskola minden tanulóját is.

Évente hívják össze a megyei diákparlamenteket (fotó: Domján Attila)

Az ülés levezető elnöke, Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester beszámolt az év elején megrendezett Országos Diákparlamentről, ahol ő házigazdaként volt jelen, hiszen az ülést Székesfehérváron rendezték meg.


A diákok iskolatársaikat is képviselik, amikor szavaznak (fotó: Domján Attila)

Az Országos Diákparlament a 90-es évek óta létező fórum az általános és középiskolások számára, ahol az oktatásügy döntéshozóival érdemben tárgyalhatnak és javaslataikkal befolyásolhatják az iskolák mindennapjait. A diákok által megfogalmazott ajánlásokat a mindenkori kormányzat igyekszik figyelembe venni. Az idei ülésen nagy vita bontakozott ki, mely során a résztvevők egy ötvenpontos ajánlást fogadtak el – ennek egyik eleme volt az Országos Diáktanács létrehozása, ami a diákparlamenti ülések közötti időszakban is képviseli a tanulóifjúságot, és rendszeresen egyeztet a köznevelést működtető minisztériummal. Szintén ekkor dőlt el, hogy a megyei diákparlamenteket az Országos Diákparlament ülésszakai között is éves rendszerességgel összehívják, hogy élő kapcsolat alakuljon ki az Országos Diáktanács és az egyes megyék tanulói között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.