2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Érd

Utak és utasok

Sajátos díjkiosztó ünnepséget rendezett az érdi IRKA – Irodalomkedvelők Klubja – és a KÉK, a Képzőművészek Irodalmi Közössége, azaz a Poly-Art. Az ünnepség nem attól volt figyelemre méltó, hogy közösen, testvéri egyetértésben ünnepeltek, hanem attól, hogy az alkotók díjait többnyire a díjakat létrehozó képzőművészek adták át.

Bach-hegedűszóval, a d-moll allemandéval kezdődött a rendezvény, amelyet Dósa Csenge adott elő.


A fiatal művésznőről megtudhatták a jelenlévők, hogy ötéves korában kezdett hegedülni az érdi Lukin Zeneiskolában, számos zenei versenyt nyert meg, tavaly pedig – hazai felsőfokú zenei tanulmányait követően – sikeresen felvételizett Glasgow-ban, a Royal Conservatoire of Scotland zenei egyetemre.

Az IRKA vezetője, Daróci Lajosné így megfelelő hangulati megalapozással kezdhette mondókáját, ami először a pályázati zsűri tagjainak – Somfai István Poly-Art-elnök, Szabó Aida többkötetes költő és saját maga – bemutatását jelentette, majd arról beszélt, miért is kapta idén az Utak és utasok címet a pályázat. Elismerte, nem a véletlen műve, ha többeknek Szerb Antal regényének címe jut erről eszébe – Utas és holdvilág –, hiszen innen jött az ötlet. A kiírók azonban nem az elveszett ifjúság keresésére vagy továbbélésére biztatták a pályázókat, hanem a további életút, a sors megfogalmazására. Elégedetten állapította meg Daróciné, hogy az IRKA tagjai folyamatosan fejlődnek, szép eredményeket érnek el országos pályázatokon, irodalmi esteken vesznek részt és számos folyóiratban publikálnak. Ezúttal huszonhat szerzőtől érkeztek pályamunkák, amelyek értékelésekor természetesen az igényes megjelenítés, az ábrázolás költői-írói megformálásán volt a hangsúly – na meg a műsorvezető záró bejelentésén, miszerint mindebből ezúttal is kötet lesz…


„Legszebb ívű” írásnak minősítették a bírálók Kovács F. István prózáját

Valamennyi díjat és díjazottat lehetetlen egyetlen írásban felsorolni, néhány alkotót azonban már csak példaszerűen is érdemes kiemelni. Például Kovács F. István prózáját, amivel Benkóczy Péter festőművész alkotását érdemelte ki és amelyről a bírálóbizottság azt állapította meg, hogy a beérkezettek közül a „legszebb ívű” írás, természetes könnyedségű jellemzésekkel és hiteles párbeszédekkel.

Bronz minősítést kapott Karácsony István – „civilben” főorvos –, akinek írásai nem ismeretlenek a közönség előtt, és általában humoros, szórakoztató könyveket ír – ám ezúttal komolyabb hangot ütött meg, víziószerű látomást vetett papírra.

Díjazók és díjazottak egy csoportja az ünnepségen
Fotók: Szedmák Ilona, Kávránné

Hat felolvasás és a jutalmakat alkotó festőművészeknek tizenegy ajándék könyvcsomag átadása zárta a rendezvényt – és stílszerűen Presser Gábor dala, miszerint „Nagy utazás az életünk…”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.