2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Sopron

Utaznak a Hűség Kapui

Nagy sikerrel zárult Soproni Somlai Attila festőművész kiállítása. A Hűség Kapui anyaga újabb városokba látogat el, és jövőre várhatóan Brüsszelben is láthatóak lesznek a képek.

– Milyen visszajelzések érkeztek önhöz?
– Nagyszerű értékelni való gondolataim lehetnek. A közönség szép számmal látogatott el a Munkácsy-terembe, közel ezerötszázan látták a tárlatot. Többen írtak a vendégkönyvbe, aminek alapján sikerként könyvelhető el, hogy Sopron kapuit, rejtett és ismert kincseit sikerült kinagyítani, és ezáltal élményt tudtunk nyújtani.
– Mi inspirálta, és meddig dolgozott a festményeken?
– 2006-ban már elkezdődött a belső udvarok megalkotása. Úgy gondoltam viszont, hogy valami még kell hozzá. Az elmúlt két évben pattant ki a szikra, mi lenne, ha a kapukat is megfesteném. Így egy új dimenzióban tudjuk értékelni Sopron kincseit. A képeken egyúttal rég elfeledett kézművesek munkáját idézzük meg.


Gyönyörű alkotások és kinyitható kapuk a festményen
Fotó: SSA

– Miért érdekes ezek a kapuk?
– Nagyon sokan úgy mennek haza, hogy nem tudják, milyen értékes ajtót nyitnak ki. Akadt olyan postás, aki hosszú évtizedek óta dolgozik, de nem vette észre Sopron városának értékeit. Tudni kell, hogy Sopron műemlékekben a második leggazdagabb magyar város.
– Milyen városokba költözik tovább a kiállítás?
– Komoly terveim vannak: a következő állomás a Budapest Kongresszusi Központ után Szombathely lesz, majd ezt követően Kőszegen, Győrben és ismét a fővárosban, a várban lesz látható. Reményeim szerint a tárlat 2018 kora nyáron eljut Brüsszelbe is.

Fotó: SSA

– Régóta alkot. Mit emelne ki eddigi munkásságából?
– Dióhéjba belegyűrni nem egyszerű. Gyerekkorom óta érdeklődöm a művészet iránt. A negyvennyolcadik önálló kiállításnál tartok, ami sok mindent elárul. Szinte mindennap dolgozom. Az inspirál, hogy napról napra felfedezzek értékeket, amiket megörökíthetek.
– Milyen tervei vannak még?
– Magyarország legszebb kapuit megalkotni. Jim Morrison szerint az ismeretlen és az ismertek között kapuk, ajtók vannak, ezek vagyunk mi. Most egy olyan útra tévedtem, ami rengeteg feladattal jár. Az a célom, hogy jó egészségben ezeket a munkákat elvégezzem.


Soproni Somlai Attila 48. önálló kiállítása volt a legutóbbi
Fotó: SSA

Soproni Somlai Attiláról
Soproni Somlai Attila mindössze 11 évesen, 1974-ben már egy nemzetközi rajzfesztivál díját kapta meg, 1983 és 1989 között Szász Endre növendéke volt. A festőművész több évet töltött külföldön, majd 1995-ben tért haza. A sydney olimpia arculatának kialakításában is közreműködött.

 

A kapuk
Soproni Somlai Attila képeivel kaput nyit a közönségnek, festett kapukat: Sopron, Szombathely, a Budai Várnegyed kapuit. A festményeken a kapuk külön is kinyithatóak.

 

Somlai-Kiállítások
A soproni festőművész 48. kiállítása volt a mostani, alkotásai itthon és külföldön egyaránt népszerűek.

Soproni Somlai Attila kiállítása más városokba utazik
Fotó: Torma Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.