EUR: 331,12 Ft
CHF: 301,40 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Üzbegisztán segíti az amerikai hatóságokat a New York-i gázolásos merénylet nyomozásában

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását – közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerdán levélben Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében, amelyben hazája együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóval, és az Egyesült Államokkal.

Korábban az üzbég kormány bejelentette, hogy vizsgálja azokat az amerikai jelentéseket, amelyek szerint a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő merényletet egy üzbég férfi hajtotta végre.


A gázolásos merényletet a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették, jelenleg kórházban kezelik.

Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége vezeti.


A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet – adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja belügyi forrásokra hivatkozva.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

Közép-Ázsiából több ezer ember harcol az Iszlám Állam soraiban Szíriában és Irakban, üzbég származásúak több támadást követtek el idén Európában. Január elsején Isztanbulban egy üzbég fegyveres 39 ember lőtt le egy klubban. Áprilisban egy Kirgizisztánban születet üzbég férfi Szentpéterváron felrobbantott egy metrószerlvényt, 15 utast és magát is megölve. Ugyanabban a hónapban egy üzbég férfi gépkocsijával a tömegbe hajtott Stockholmban, és megölt négy embert. Valamennyi támadás az Iszlám Államhoz köthető, vagy dzsihadista szervezet vállalta elkövetésüket.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.

 • Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Továbbra sem apad a Görögországot érő migrációs hullám, az utóbbi egy napban legalább 474 menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre – közölte az athéni polgári védelmi minisztérium és parti őrség csütörtökön.