EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Üzbegisztán segíti az amerikai hatóságokat a New York-i gázolásos merénylet nyomozásában

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását – közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerdán levélben Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében, amelyben hazája együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóval, és az Egyesült Államokkal.

Korábban az üzbég kormány bejelentette, hogy vizsgálja azokat az amerikai jelentéseket, amelyek szerint a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő merényletet egy üzbég férfi hajtotta végre.


A gázolásos merényletet a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették, jelenleg kórházban kezelik.

Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége vezeti.


A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet – adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja belügyi forrásokra hivatkozva.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

Közép-Ázsiából több ezer ember harcol az Iszlám Állam soraiban Szíriában és Irakban, üzbég származásúak több támadást követtek el idén Európában. Január elsején Isztanbulban egy üzbég fegyveres 39 ember lőtt le egy klubban. Áprilisban egy Kirgizisztánban születet üzbég férfi Szentpéterváron felrobbantott egy metrószerlvényt, 15 utast és magát is megölve. Ugyanabban a hónapban egy üzbég férfi gépkocsijával a tömegbe hajtott Stockholmban, és megölt négy embert. Valamennyi támadás az Iszlám Államhoz köthető, vagy dzsihadista szervezet vállalta elkövetésüket.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.