EUR: 344,58 Ft
CHF: 318,85 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Zalaegerszeg

Változóban a temetkezési szokások

A göcseji úti temetőben is rengeteg megváltott sírhely
Fotó: Inhof András

Valóban megváltoztak a szokások városunkban és környékén, egyre többen választják anyagi okok miatt az urnás temetkezést a hagyományos koporsóssal szemben, úgy 60–40 százalék arányban.

Ennek elsősorban a borsos sírhely- és temetkezési árak az okai – mondta el lapunknak az önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási Kft., Zalaegerszeg köztemetőinek üzemeltetője és egyúttal mint temetkezési szolgáltató részéről Herczeg András, a kegyeleti ágazat vezetője. Köztemetőben urnát csak az üzemeltető helyezhet el, a koporsóról nem is beszélve. Az urnát természetesen bárki hazaviheti, nem szükséges temetőben elhelyeznie.


A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a zalaiak egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést preferálják, minimális az igény a szórásra. Az árak temetkezési helytől függenek, a központi temetőkben a sírhelyek drágábbak, a peremkerületen nagyságrendekkel olcsóbbak. Az urnás temetés átlagban 200–250 ezer forint, ám a végösszeg a kellékek árától változhat, de a koporsós temetést is ki lehet hozni olcsóbb kellékekkel 300 ezer forintból.

Természetesen a végösszeg a koporsó árától is függ, elég széles a paletta. Temetkezési magánvállalkozó a hangosítástól a koszorúk, virágok sírig történő elvitelén kívül más tevékenységet nem végezhet a peremkerületi és a városi temetőkön belül, de koporsót, urnát, kelléket bárhonnan rendelhet a család, a többi szolgáltatást a kegyeleti ágazat munkatársai végzik – tette hozzá az ágazatvezető.


Az 1960-as évekig elképzelhetetlen volt az elhunyttól hamvasztással búcsúzni, sőt az egyházak sem támogatták. –Változik a világ, a trendek, a XXI. században nem tudunk mit kezdeni a halál fogalmával, nincs kultúránk, nem építik be biológia- és osztályfőnöki órákon , a „sosemhalunkmeg” szlogennel védekezünk már attól is, hogy belegondoljunk, egyszer minden véget ér – mondta Dvornyik Géza zalai temetkezési vállalkozó, aki találkozott már érdekes kérésekkel az elmúlt 26 év során. Volt, hogy mobiltelefont helyezett a koporsóba, de egyszer például egy  család három gyermeke nem tudott megegyezni az édesapa szeretett Stihl fűrészén, így az is a koporsóba került. Vidéken szerinte még divat a koporsós temetés, lényegesen alacsonyabbak a sírhelyárak, ám ott is egyre többen választják az urnát, ami alig 4000 forintba kerül. Az urnás temetés 180 ezer forintból kijön a falvakban, míg a koporsós körülbelül 240 ezer forintból, ami minden szolgáltatást tartalmaz. Vannak, akik hazaviszik a kis kapszulát, amely a hamvakat tartalmazza és hallgatnak arról, szívük joga, hová kerül. Sokan azt gondolják, hogy ez tilos, de ahogy az urna hazavitelének, ennek is vannak jogszerűen lebonyolítható formái, például meg kell adni az őrzés helyét. Egyre többen választják a hamvak természetben történő elhelyezését, könnyen lebomló, környezetbarát urnákat is gyártanak már.

A temetői szokások változnak
Fotó: Inhof András

A nyughelyek rendszeres látogatása egyre inkább nyűg a családnak mint erkölcsi, belülről fakadó kötelezettség. Tort egyre kevesebben tartanak, akik mégis, inkább étteremben ülik, a virrasztás pedig csak roma családoknál hagyomány még, ahol az asszonyok a halott körül virrasztanak, a férfiak külön helyiségben vagy az udvaron beszélgetnek. Régen az egész országban szokás volt a felravatalozott halott mellett a virrasztás: a temetésig az őrzése, ami az elhunyt lelkének engesztelését, az élőktől való távolságtartást szolgálta. Ezenkívül a megjelentek együttérzése segített a gyászoló családnak elviselni a fájdalmat, a veszteséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.