EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Varga: A kínai-magyar együttműködés kölcsönös bizalomra épül

Megállapodás született a Magyar Bankszövetség és az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) között, amely Magyarországot hídként használja Európához – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szervezet regionális pénzügyi konferenciájának magas szintű vezetői fórumán.

Varga Mihály bízik abban, hogy ez a kezdeményezés, akárcsak a Bank of China magyarországi klíring központja, jó eredményeket ér el a jövőben. A miniszter szerint a kínai-magyar együttműködés a kölcsönös bizalomra épül, ami a pénzügyi és gazdasági kapcsolatok erősödését szolgálja.


Az AFCA-t a gazdasági és pénzügyi együttműködés felgyorsítása érdekében, a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang javaslatára tavaly hívták életre.

A ma világgazdaságában nem az egyes országok, hanem a földrészek közötti kapcsolatokban kell gondolkodni, ezért is fontos együttműködni az AFCA-val – jelentette ki Varga Mihály. A szervezet a tárcavezető tájékoztatása szerint elsősorban a globális pénzügyi stabilitás érdekében kíván tevékenykedni, a legjobb gyakorlatok megosztására, a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésére és a bűnözők elleni fellépésre törekszik.
Magyarország hosszú ideje szorgalmazza az együttműködést Kínával – emlékeztetett Varga Mihály. Az ország csatlakozott az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezéshez, az elmúlt időszakban sikeres kötvényt bocsátott ki első lépésben az offshore renminbi piacon, majd az onshore piacon is – sorolta a miniszter a két ország közötti kapcsolódási pontokat.


Közép-Kelet-Európából Lengyelország mellett Magyarország lett a tagja annak az Egyesült Királyság által vezetett országcsoportnak, amely az európai országokat fogja össze az Ázsiai Infrastrukturális és Fejlesztési Bankban – mutatott rá varga Mihály.

Végre megszületett a megállapodás arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépüljön, néhány nappal ezelőtt pedig létrejött az a kínai és közép-kelet-európai alap, amely a térségben megvalósuló közös fejlesztéseket ösztönzi – emlékeztetett.

A miniszter szerint nagymértékben nyitott gazdaságként és az Európai Unión belül egyre inkább a növekedés motorjának számító régió tagországaként Magyarország érdekelt abban, hogy az együttműködés az ázsiai országgal “távlatos, hatékony és akár napi szintű is legyen”.

Varga Mihály a továbbiakban tájékoztatta a vendégeket a magyar gazdaságpolitika főbb eredményeiről. A miniszter elmondta: a gazdaság teljesítménye az elmúlt időszakban európai viszonylatban dinamikus növekedési pályára állt, idén 4 százalék körül lesz a GDP bővülése, és jövőre is hasonló számok várhatók. Azt is hozzátette, hogy a foglalkoztatási mutatók visszatükrözik a kedvező adatokat: hét évvel ezelőtt még 12 százalék volt a munkanélküliség, mára ez 4 százalékra mérséklődött.

A külkereskedelem Magyarországon meghatározó szerepet játszik, idén az export meghaladja a 100 milliárd eurót, ami a 2010-es évhez képest 40 százalékkal magasabb teljesítmény jelent – mutatott rá Varga Mihály. A közép-európai térségből Magyarország exportál a legnagyobb mértékben Kínába – tette hozzá utalva arra, hogy a hétmilliárd dollár körüli kínai-magyar külkereskedelmi forgalom “jó szám”, de örülne, ha a jövőben tovább növekedne.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.