2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Belföld

Varga Mihály: A magyar építőipar továbbra is lendületben van

A magyar építőipar továbbra is lendületben van, és mivel az év első kilenc hónapjában kiadott 28 ezer 400 lakásépítési engedély jelentős részéből hamarosan kezdődő építkezés lesz, ezért a lakásépítési kedv a következő hónapokban is töretlen marad – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva pénteken az M1 aktuális csatornán.

A KSH legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 7981 lakás épült, 51,5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.


Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben a lakásépítéshez kiadott hitelek is nőttek, 35 százalékkal.

A miniszter kedvezőnek értékelte, hogy vidéken, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nógrád, Somogy és Baranya megyében is megmozdult az ingatlanpiac. A lakáspiaci szempontból felkapott helyeken – Budapesten, Pest megyében, Észak-Dunántúlon, Győr környékén – a lakásépítések aránya jelentősebben nőtt, és vélhetően ez a következő hónapokban is így maradhat.


Varga Mihály szerint a 4,4 millió lakásból álló országos lakásállomány 1 százalékának – 40 ezer lakásnak – kellene évente megújulnia, ahhoz, hogy egészséges lakáspiacról lehessen beszélni, ettől azonban Magyarország még messze van. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az országban negyedévente már 2500-3000 lakás épül.

Mint mondta a cél az, hogy az építőipari kapacitások továbbra is rendelkezésre álljanak, legyen megfelelő munkaerő az építőiparban, az elmúlt egy évben 4000 – 4500-zal nőtt az építőiparban dolgozók létszáma, tehát összességében elmondható, hogy a lakáspiac megmozdult és az irány jó.

Az NGM az MTI-nek megküldött közleménye szerint a kormány otthonteremtési intézkedései, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is.

Hozzátették: 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás csok-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására mintegy 16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben.

A lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak – írták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek