EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Varga Mihály szerint javítani kell a versenyképességet

Sokféle megközelítésből foglalkozik a kormány azzal, hogy az ország versenyképessége javuljon, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és hatékonyabban legyen képes alkalmazkodni a változásokhoz – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Versenyképesség a digitalizáció és a robotizáció korában című konferenciáján Budapesten csütörtökön.

Varga Mihály megjegyezte: a kormány teendőinek jó részét meghatározták a 2010-ben örökölt körülmények, a magas államadósság, a belső eladósodottság, a gazdaság működésére jellemző fenntarthatatlan folyamatok és a nagyfokú bizalmatlanság a régi kormánnyal szemben.


Az új irány lényege az volt, hogy helyre kellett állítani a fegyelmet a fiskális politikában, vissza kellett állítani a munka becsületét és a biztonságérzetet, vagyis a stabil gazdasági növekedés alapját meg kellett teremteni – vélekedett a miniszter.

A gazdasági növekedés mértéke mára meghaladja az európai uniós átlagot, az államadósság szintje pedig a közösségi átlag alá csökkent – összegezte Varga Mihály. A magyar GDP-arányos államadósság 72-73 százalékra tehető, miközben az uniós átlag meghaladja a 80 százalékot.


A foglalkoztatáspolitika egyrészt a meglévő dolgozók megtartására összpontosított például a munkavédelmi akcióterveken keresztül, de a hosszabb ideje a nem dolgozók bevonására is kiterjedt a közmunkaprogramon keresztül – ecsetelte a tárcavezető. A speciális programoknak és az adórendszer megváltoztatásának köszönhető, hogy az országban 750 ezerrel többen dolgoznak, mint hét éve, tette hozzá.

Jelenleg 60 ezer üres állás van az országban, miközben 190-200 ezer ember nem talál munkát – jegyezte meg a miniszter. A munkaerőhiányt átképzéssel, a közmunkások bevonásával kívánják pótolni, de a nemrég indult nyugdíjas szövetkezeteken keresztül a szépkorúakra, megfelelő keretek között a diákokra és a munka világába visszatérő kismamákra is számítanak.

A munkáltatói járulék és a társasági adó csökkentése is a versenyképesség növelését szolgálja, amire a szociális partnerekkel kötött tavaly novemberi megállapodás nyitotta meg a lehetőséget – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kormány célja visszaadni a szakmák értékét, a szakképzést a vállalati igényekhez igazítani, ami szintén versenyképességi tényező – jegyezte meg Varga Mihály. Ezért is tették ingyenessé a második szakma megszerzését és emelték a korhatárt 21 évről 25-re.

Varga Mihály szerint a jövő az ipar digitalizálásában rejlik, ezért minél több kis és közepes vállalkozást be kell vonni a folyamatba.

További teendőként a versenyképesség javítása érdekében a feketegazdaság visszaszorítását, az adóvizsgálatok célzottabbá, ügyfélbarátabbá tételét, az adminisztráció csökkentését említette a miniszter.

A versenyképességi tanács eddig elsősorban az üzleti környezet gyors javítására összpontosított – jegyezte meg a tárcavezető, aki arra is utalt, hogy jelentősebb eredményeket az egészségügyi és az oktatási rendszer átalakításával lehet elérni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.