EUR: 343,37 Ft
CHF: 315,60 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Szombathely

Véget ért a jubileumi esztendő

Kiállítás a levéltárban, koncert az evangélikus templomban, emlékfa ültetése a református templom előtt – programdömpinggel zárult a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi esztendő Szombathelyen.

Félezer évvel ezelőtt Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel megkezdődött az egyházreform.


A Vas megyei evangélikusság és reformátusság emlékeit mutatja a levéltárban nyílt kiállítás Fotó: szombathely.hu

Október 31-én délelőtt jubileumi istentiszteletet tartottak az evangélikus templomban, ahol este ismét összegyűltek a hívek: Szabó Laura mondta el a reformációról szóló versét, majd koncertet adott a Ten Sing Savariae csoport. Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész pedig arról beszélt, hogy számos programot, köztük konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szerveztek az elmúlt esztendőben, de valami maradandót is szerettek volna alkotni. Ezért épült meg a kátékút a templom előtti téren, amely hamarosan hivatalosan is megkapja az Evangélikus tér elnevezést.

A református templomban a múlt vasárnapi istentisztelet után emléktáblát avattak, majd fát ültettek a szemközti parkban a jubileumi esztendő emlékére. – Amikor az 1500-as években három részre szakadt országunk, a reformáció képviselte az összetartozás érzetét, és nemzeti jellege képes volt eggyé kovácsolni az elszakított nemzettesteket – mondta ünnepi beszédében Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Emlékfát ültettek a református templom előtti parkban Fotó: szombathely.hu

Vas megye evangélikus és református emlékeit mutatja be az Ágostai és helvét című tárlat a Vas Megyei Levéltárban. Az értékes iratok, térképek, fotók mellett több száz éves Bibliák, az egykori protestáns iskolák felekezeti tankönyvei és az istentiszteletek kellékei is helyet kaptak a kiállításon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.