EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Végeztek egy fiatal házaspárral, mert engedély nélkül keltek egybe

A dél-pakisztáni Karacsiban rokonok végeztek egy fiatal házaspárral, mert a családfők engedélye nélkül, szabad akaratukból keltek egybe, az ügyben tíz embert őrizetbe vettek a hatóságok – közölte a pakisztáni rendőrség szóvivője hétfőn.

Kászem Hamíd szerint a 24 éves Abdul Hádi és a 19 éves Haszina Bibi azért lett gyilkosság áldozata a múlt héten, mert a családfők nem engedélyezték frigyüket. A rendőrségi tisztségviselő elmondta: Hádi apját és kilenc másik rokonát őrizetbe vették azt követően, hogy a megölt pár holttestét vasárnap megtalálták egy helyi temetőben. Bibi apja még szökésben van – tette hozzá.


A szóvivő közölte azt is, hogy az őrizetbe vett férfiak bevallották: késekkel ölték meg a párt a “dzsirga”, vagyis törzsi tanács utasítására, amiért szégyenbe hozták pastu kultúrájukat.

Évente mintegy ezer pakisztáni nő esik áldozatul a közeli hozzátartozók által elkövetett, úgynevezett becsületgyilkosságoknak. Ugyanakkor a kényszer- és gyermekházasságok sem számítanak ritkának az iszlám konzervatív felfogását követő Pakisztánban, különösen a vidéki, elszegényedett térségekben.

Kapcsolódó Cikkek