2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Végső győzelmet az Iszlám Állam ellen csak a sivatagi hadműveletek lezárultával hirdetnek

Az Iszlám Állam katonai szempontból vereséget szenvedett Irakban, de a végső győzelmet a terrorszervezet felett csak a sivatagban megbúvó harcosaik megsemmisítését követően hirdetik ki – jelentette be Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden, heti sajtótájékoztatóján.

Az iraki kormányerők pénteken foglalták vissza a szíriai-iraki határon fekvő Rava települését, amely még utolsóként az Iszlám Állam uralma alatt állt. A katonai parancsnokok szerint egyedül a sivatagi és határ menti térségek biztosítása maradt hátra a dzsihadisták ellen indított hadműveletek lezárásához.


Abádi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a politikai torzsalkodások csak a szélsőséges szunnita csoportnak kedveznek a további terrortámadások végrehajtásához. Az iraki miniszterelnök kijelentésével a bagdadi központi vezetésnek az autonóm észak-iraki Kurdisztán régióval, annak szeptember 25-i függetlenségi népszavazása nyomán kialakult konfliktusára utalt.

Mindössze órákkal Abádi beszédét megelőzően teherautóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő az észak-iraki Túzhúrmati városában egy zsúfolt piacon, rendőrségi és egészségügyi források szerint legalább harminckét ember meghalt és hetvenöten megsebesültek.


Az iraki kormányfő egyben méltatta az iraki legfelsőbb bíróság előző napi döntését, amelynek értelmében alkotmányellenesnek minősítette a taláros testület a szeptemberi kurd függetlenségi népszavazást. Abádi emellett felszólította a kurdokat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

A nap folyamán Haszan Róháni iráni elnök az állami tévében élőben sugárzott beszédében jelentette be a terrorszervezet végét. Egy magas rangú iráni katonai vezető pedig köszönetet mondott a Teherán által szervezett hadműveletek során a szíriai és iraki harcokban elesett “több ezer mártírnak”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.