EUR: 322,67 Ft
CHF: 282,76 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Külföld

Végső győzelmet az Iszlám Állam ellen csak a sivatagi hadműveletek lezárultával hirdetnek

Az Iszlám Állam katonai szempontból vereséget szenvedett Irakban, de a végső győzelmet a terrorszervezet felett csak a sivatagban megbúvó harcosaik megsemmisítését követően hirdetik ki – jelentette be Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden, heti sajtótájékoztatóján.

Az iraki kormányerők pénteken foglalták vissza a szíriai-iraki határon fekvő Rava települését, amely még utolsóként az Iszlám Állam uralma alatt állt. A katonai parancsnokok szerint egyedül a sivatagi és határ menti térségek biztosítása maradt hátra a dzsihadisták ellen indított hadműveletek lezárásához.


Abádi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a politikai torzsalkodások csak a szélsőséges szunnita csoportnak kedveznek a további terrortámadások végrehajtásához. Az iraki miniszterelnök kijelentésével a bagdadi központi vezetésnek az autonóm észak-iraki Kurdisztán régióval, annak szeptember 25-i függetlenségi népszavazása nyomán kialakult konfliktusára utalt.

Mindössze órákkal Abádi beszédét megelőzően teherautóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos merénylő az észak-iraki Túzhúrmati városában egy zsúfolt piacon, rendőrségi és egészségügyi források szerint legalább harminckét ember meghalt és hetvenöten megsebesültek.


Az iraki kormányfő egyben méltatta az iraki legfelsőbb bíróság előző napi döntését, amelynek értelmében alkotmányellenesnek minősítette a taláros testület a szeptemberi kurd függetlenségi népszavazást. Abádi emellett felszólította a kurdokat, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

A nap folyamán Haszan Róháni iráni elnök az állami tévében élőben sugárzott beszédében jelentette be a terrorszervezet végét. Egy magas rangú iráni katonai vezető pedig köszönetet mondott a Teherán által szervezett hadműveletek során a szíriai és iraki harcokban elesett “több ezer mártírnak”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Dicsérték Orbánt az angolok

    Dicsérték Orbánt az angolok

    Az angol Daily Mail című bulvárlap is beszámolt arról, hogy a magyar kormány beszüntette a gender-szakot az egyetemeken. A portál szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktort és hogy-hogy nem a Soros-egyetem közleményét idézi a kérdésben, viszont az angol kommentelők kiállnak a magyar kormány döntése mellett.

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.