2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Sport

Vérfagyasztó londoni negyeddöntő Izlanddal

A legvisszafogottabb tudósítások is vérfagyasztó horrornak nevezték a londoni olimpia negyeddöntőjében a Magyarország–Izland férfi kézilabda-mérkőzést. Nagy Lászlóék kétszeri hosszabbítás után 34-33-ra győztek és a négy közé jutottak.

Ritka sporttörténelmi pillanat, amikor Angliában nem a futball kapcsán használják a Magical Magyars kifejezést. Márpedig a londoni olimpián a férfi kézilabdázók negyeddöntős meccse után újra ezt emlegették. A Mocsai Lajos szövetségi kapitány által dirigált csapat a pekingi ezüstérmes Izland elleni produkciójáról ódákat zengtek. A Reuters hírügynökség thrillernek, az Independent epikusnak nevezte a magyar győzelmet.


A helyszínen lévő szurkolók infarktus közeli állapotba kerültek a meccsen, itthon a kisebb-nagyobb városokban, falvakban a járókelők gyökeret vertek a vendéglátóipari egységek tévékészülékei előtt, a taxisofőrök lassítottak és a tévékészülékek előtt drukkolóktól tudakolták az állást. 2012. augusztus 8-án legyűrte a kézilabdaláz az országot.

Minden jól indult: hat perc után 5-1-re vezetett a Fazekas – Harsányi, Nagy László, Császár, Zubai, Ilyés, Iváncsik Gergő összeállítású magyar kezdőcsapat. Izland azonban ledolgozta a hátrányt, de Nagy Lászlóék egyenletes ütemben termelték a gólokat, és 16-12-es félidő után vonulhattak pihenőre. Akkor még nem is sejtettük, hogy az izgalmak még hátravannak.


A szünet után Izland feltört, mint a gejzír. Ebben nekünk is volt némi szerepünk a kimaradt helyzeteink okán. Kevesebb mint fél perc volt hátra, amikor 27-26-os izlandi vezetésnél, hetest lőhetett Gudjonsson. Fazekas Nándi azonban a cipője orrával védett, és a gyors indítás után Lékai egyenlített. Kétszer öt perc hosszabbítás, melynek végén még vezettünk, de Izland a lefújás pillanatában gólt szerzett. Újabb kétszer öt perc hosszabbítás, s meghallgattatott 15 milliónyi magyar imája – 34-33-ra hoztuk a meccset, és az elődöntőbe jutottunk.

„Az utolsó négy ziccert mi hagytuk ki, de utána kiemelkedő tartásról tett tanúbizonyságot a csapat. Ez a férfiválogatott történetének egyik legnagyobb győzelme” – nyilatkozta a lefújás után Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Kapcsolódó Cikkek