EUR: 343,95 Ft
CHF: 315,97 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Külföld

Vérfürdőbe csapott át a rénszarvasok téli vándorlása

Több mint száz rénszarvassal végeztek száguldó tehervonatok az elmúlt napokban Észak-Norvégiában, valóságos vérfürdővé változtatva az állatok téli vándorlását.

Az NRK norvég közszolgálati adó vasárnapi beszámolója szerint szombaton 65 állattal, míg szerda és péntek között 41 rénszarvassal végeztek a vonatok.


“Nem látok a dühtől” – mondta Ole Henrik Kappfjell, a 65 elpusztult rénszarvas tulajdonosa, esztelen tragédiának, rémálomnak nevezve a történteket.

Norvégia nagyjából 250 ezer, részben háziasított rénszarvasnak ad otthont, és az állatok többsége az ország távoli északi területein él. Az év ezen időszakában a pásztorok a téli legelőterületek felé terelik a rénszarvasokat. Az út mindig veszélyes, sok állatot elgázolnak az autók, a vonatok, vagy vízbe fulladnak.

/Fotó: EPA/JOHN ERLING UTSI NORWAY OUT

A múlt szombati tragédiát követően a dokumentumfilmes Jon Erling Utsi készített felvételeket a véres hóban fekvő rénszarvastetemekről. Utsi szerint a legborzasztóbb azoknak az állatoknak a látványa volt, amelyek nem pusztultak el a balesetben, hanem fájdalmak közepette feküdtek több kilométer hosszan a sínek mellett. Ezeknek a súlyosan sérült példányoknak egy részét le kellett lőni.

Több mint kétezer rénszarvas pusztult el ugyanezen északi vasútvonal mentén 2013 és 2016 között. A pásztorok már szóltak a vasút üzemeltetőjének, hogy emeljen kerítést a sínek mellett, ám pénz híján erre még mindig nem került sor.

Kapcsolódó Cikkek