EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Pécs

Világrekordot ugrott a pécsi ejtőernyős lány

Világcsúcsot állított fel 217 ejtőernyős Arizonában, köztük a pécsi Kéri Hanga. Majdnem 6000 méter magasságból, oxigénnel ugrottak, és végül sikerült három különböző alakzatot alkotniuk – ez a legfrissebb világrekord.

Eredetileg tizennyolc ugrásból szerették volna létrehozni, végül azonban huszadikra sikerült felállítani azt a világcsúcsot, amelyben a világ legjobb ejtőernyősei vettek részt. Összesen 217-en.


Így nézett ki a magasban a 217 ejtőernyős plusz a két magyar, Hanga és József (Fotó: Willy Boeykens)

10 repülőgépből egyszerre ugranak ki

– Tíz repülőgéppel vittek fel minket a magasba. Rengeteg országból érkeztek ugrók, többek közt oroszok, franciák, britek, németek és Kiss Józseffel mi ketten magyarok – mesélte Kéri Hanga.

Az arizonai rekordállításnak az volt a célja, hogy több mint 200 ejtőernyős a levegőben egy ugrás alatt három különböző alakzatba kapaszkodjon össze – ezt hárompontos formaugrásnak nevezik.


Hanga ha nem ugrik, akkor gyógytornászként dolgozik (Fotó: facebook, Terry C. Weatherford))

– Mindenki egyszerre ugrik ki a repülőgépekből 5500-6000 méter magasságban. Miután elhagyjuk a gépeket, összekapaszkodunk egy előre megtervezett alakzatba, ami az első pont. Aztán az alakzatot alkotók negyede elengedi egymást, és egy másik fogással áll össze – ez a második pont. Ezután újra engedés történik, és felépítjük a harmadik alakzatot – magyarázta Hanga.

A legveszélyesebb az elválás és a földet érés

Persze az ejtőernyősök ilyen magasságban a felszállás alatt a repülőgépben már oxigént kapnak, és arra is figyelniük kell, hogy az összekapaszkodás után egyszerre, vagyis azonos sebességgel zuhanjanak a levegőben.

– Az alakzatba bekerülni és befogni egy dolog, de a távolodás és a földet érés a legfontosabb a biztonság szempontjából. Szigorú szabályokat kell betartanunk, például leszálláskor csak balos fordulókat lehet tenni, nem lehet forgolódni – mondja Hanga, akit már több ilyen világcsúcskísérletre is meghívtak. A legutóbbi Hollandiában volt, ahol egyedüli magyarként képviselte a hazai ejtőernyősöket.

A világ legjobb ejtőernyősei ezeket az alakzatokat sokáig a földön gyakorolják, és még a levegőben is vannak úgynevezett próbaugrások. Arizonában például a húsz ugrás közül hat próba volt. A világrekordot végül az utolsó, vagyis a huszadik ugrásnál sikerült felállítani.

Hanga 26 éves, gyógytornász. Életében először hat éve ugrott, az édesapjával. Akkor tandemugrást hajtottak végre, aminek a lényege, hogy egy speciális, nagyobb teherbírású ernyővel ketten ugranak ki a gépből, és elég, ha az egyik embernek van képesítése. Hangának ekkor tetszett meg a mélység, rá két évre már egyedül vehette magára az ejtőernyőt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.