EUR: 319,49 Ft
CHF: 282,18 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Zalaegerszeg

Virágos Zalaegerszeg

Újabb elismeréssel gazdagodott Zalaegerszeg a Virágos Magyarországért versenyben. A szakmai zsűri ezúttal az Év települése díjjal jutalmazta a várost.

– A megyeszékhely hosszú ideje sikeres résztvevője a versenynek, mert fontosnak tartja, hogy környezete sokszínű és vidám legyen, mint amilyen az itt élő emberek lelke – fogalmazott a sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester. A mozgalom az 1930-as évekig nyúlik vissza, hiszen Czobor Mátyás polgármester volt az,aki  akkoriban elindította a Göcseji hetek programsorozatot, amely a mai Egerszeg Fesztivál méltó elődjeként debütált, szlogenje pedig a következő volt: „Gondunkat, bajunkat akasszuk szegre, menjünk a virágos Zalaegerszegre”. Mindennek a kicsúcsosodása 2015-ben volt, akkor sikerült megnyernie városunknak az első helyezést. A Virágos Zalaegerszegért mozgalom elismerése ismét egy széles körű összefogás eredményét mutatja. – Nemcsak az önkormányzat, hanem intézmények, kisebb közösségek, magánszemélyek, cégvezetők szánnak jelentős összegeket a szépítésre, a zöldterületek rendben tartására és folyamatos fejlesztésére, mert lényegesnek tartják, hogy a virágos jelző továbbra is érvényes maradjon a várossal kapcsolatban – tette hozzá a polgármester.


Az ítészek ebben az évben is a színvonalas tervezési és kivitelezési munkát, a megfelelő fajtaválasztékot, illetve a város összképét értékelve jutalmaztak. Horváth István, a Városgazdálkodás ügyvezető igazgatója valódi csapatmunkaként jellemezte az összefogást. Véleménye szerint,  nagyon fontos a fajtaválasztás: olyan növényeket kell elültetni, amelyek egyrészt díszítik a várost, másrészt a városi klímát is jól bírják, de locsolni rendszeresen kell, főleg a nyári időszakban. A megyeszékhely minden évben valamilyen díjjal tér haza a versenyről, így a távoli cél a nemzetközi díj megszerzése. Vigh László országgyűlési képviselő véleménye az, hogy óriási lehetőség lenne ezt a címet megnyernie a városnak, hiszen épül a tesztpálya, fejlődik a város ,és az idegenforgalom sem elhanyagolható. Viszont a feltételeknek meg kell felelni, Zalaegerszeg akkor képviselhetné hazánkat az európai megmérettetésen, ha nagyváros kategóriában ismét az első helyet szerezné meg, és megvalósulnának a modern városok, illetve a településfejlesztési operatív programban tervezett beruházások. Amikor az ember ránéz egy virágra, kezébe veszi, megszagolja, öröm tölti el a szívét. A városi klímát egyébként a legjobban a kék sudárzsálya, a sásliliom, a kis büdöske, a tűzvirág, az aranyvessző, a kerti pillangóvirág, a gumós selyemkóró, a menyecskeszem, valamint a nagyvirágú porcsin viseli könnyedén.

Fáradtságos munka árán minden évben virágba borulnak a város terei utcái
Fotó: Inhof András

A város vezetés büszke az elnyert díjra ami egy újabb állomás a nemzetközi megmérettetés felé
Fotó: Inhof András

A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán elismeréssel adózott a kollégái fáradhatatlan munkája iránt
Fotó : Inhof András

A kiemelkedő teljesítményért az “Év települése” díjat vehette át az önkormányzat
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek